COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Великденът на един бездомен

В дните преди Великден ще ви разкажем за вярата на един бездомник. Неговата съдба не се различава от тази на повечето хора в подобнa ситуация - попаднал на измамници, просил в Германия за тях, екстрадирали го, сега живее под открито небе. Отказва да отиде в център за временно настаняване, защото твърди, че там го бият и му взимат парите. Същевременно в столицата действат 3 центъра с капацитет между 120 и 270 души. Сега обаче социалните работници са по-скоро на улицата сред бездомните.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:53, 28.04.2016
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

лощадът на контрастите - тук до божия храм Света Неделя... на улицата живее Емил, вече трети месец спи под открито небе. А стотинки в чашката му пускат забързаните, но милостиви хора.

Емил Стоянов - бездомен: А бе има за ядене има. Има много хора. Човеци малко.

През последните 5 години живял в Германия. Измамници го изпратили там да печелят от това, че е инвалид. От него се искало само едно.


Емил Стоянов - бездомен
: Да им прося пари. Не съм работил за тях, те са тука, таксиметрови шофьори са сега.

Избягал от своите поробители. Социалните в Германия го настанили в апартамент. Докато един ден не ритнал полицай. Екстрадирали го. И от тогава домът е там, където замръкне. Понякога му крадат стотинките, друг път го бият. Намира убежище край храма.

Емил Стоянов - бездомен: В този живот нямам нищо ... имам имам ...Господ Исус Христос. Господ ме крепи мене.

Иван е покровителят на Емил, издържа се като работи като чистач, строителен работник, клисар. През всяка свободна минута обикаля София и помага на бездомните.

Иван Димитров - помага на хора в неравностойно положение: Много хора са попаднали на измамници, които са им взели жилищата.

Разказва и за центровете за настаняване.

Иван Димитров - помага на хора в неравностойно положение: От охраната също ги бият когато има пияни хора.
Мина Владимирова - дирекция ,,Социални дейности" на Столична община: За сблъсъци между охраната и настанените не сме имали такива сигнали. Охранителите са и проверявани хора. По-често има конфликти между самите ползватели на услугата и естествено намесват се и колегите от центровете.
От общината казват, че често предлагат на бездомните да ги настанят в центрове, но те отказват. Някои са в организирани групи за просия.

Мина Владимирова - дирекция ,,Социални дейности" на Столична община: Това са сигнали, които те споделят с нас, че са използвани до определена степен, но все пак това са хора над 18 години. Те са разумни. не мисля, че трябв ада бъдат манипулирани. А ние ги виждаме около нас всеки ден, но се правим, че не са там.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)