НОВИНИ

Реакции от Македония за Договора за добросъседство с България

Управляващият Социалдемократически съюз на Македония обяви, че договорът за добросъседство с България съответства на македонските националните интереси. Изявлението беше по повод реакцията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която обяви, че за да получи недвусмислена подкрепа, документът се нуждае от поправки.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:32, 27.07.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света

От СДСМ казват, че с договора се потвърждава, че става дума за две отделни държави, два отделни народа и два отделни езика, затваря се въпрос, който ненужно отнема внимание и енергия, и се ускорява интеграцията в ЕС и НАТО.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е обсъдил въпроса с българския посланик в Скопие Иван Петков, като е похвалил ангажимента на България да помогне на Македония по пътя ѝ към ЕС и НАТО. Груевски е посочил, че поправките, предложени от неговата партия, ще подобрят споразумението.

По-късно и Никола Попоски от ВМРО-ДПМНЕ обяви, че са необходими корекции в частта за македонските национални интереси. Той изрази подкрепа за по-голямата част от текста, но оценката му е, че договорът като цяло отговаря на българските, а не на македонските интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал за картелно споразумение в германската автомобилна индустрия
Скандал за картелно споразумение в германската автомобилна индустрия
Щети след бурите на много места в страната
Щети след бурите на много места в страната