НОВИНИ

Реакции след американския обстрел в Сирия

Два сирийски самолета са излетели от бомбардираната авиобаза Шайрат в провинция Хомс, по-малко от 24 часа след американския ракетен удар, съобщи базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Според информацията една жена е загинала при ново самолетно нападение край обгазения град Хан Шейхун, станал повод за американските действия. Най-малко 15 цивилни са загинали при удар на международната коалиция в Хомс.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:26, 08.04.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Денонощие след американския обстрел на сирийската правителствена авиобаза Шайрат, Вашингтон не е представил доказателства за наличието там на химически оръжия, изтъкна руското министерство на отбраната. Остатъци от химикалите се запазват с години и могат да бъдат открити от професионални експерти, подчерта говорителят Игор Конашенков. Руската дипломация припомни, че с ликвидацията на сирийския химически арсенал се е занимавала цялата международна общност, включително Съединените щати.

Коментарът е по повод снощните обвинения на Вашингтон пред Съвета за сигурност, че Русия не е изпълнила задълженията си, заради некомпетентност или защото е била подведена от сирийския режим.

Американските ракетни удари бяха последвани от протести на пацифисти и противници на Тръмп в Ню Йорк и Чикаго под лозунги "Без бомби" и "Долу ръцете от Сирия"

Сънсера Тейлър - демонстрант: Тук съм, защото Доналд Тръмп и американското правителство нямат право да бомбардират народа на Сирия. Ударите не са хуманитарна помощ.

За американски крайно-десни, които подкрепят Тръмп химическото нападение в Сирия е измама. В Интернет се активизираха членове на националистически организации, които обвиниха "дълбоката държава" или американското задкулисие във властта, че иска да разпали Трета световна война. Според други мнения от същия спектър, химическата атака цели да принуди Тръмп да се присъедини към традиционните консерватори.

Много обсъждана за изкушените в политиката стана и снимка на набързо създадената ситуационна стая на президента Тръмп, който обикновено прекарва почивните дни в курорта Мар а Лаго във Флорида. Там присъстващите са били информирани по видеовръзка за резултатите от въздушния удар в Сирия. Последваха куп коментари кои са на фотоса и в какъв ред са седнали около Тръмп. Появи се и аналогия с кадър на екипа на Обама, който наблюдава операцията по ликвидиране на Осама бин Ладен в Пакистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският ансамбъл със злато от Световната купа в Италия
Българският ансамбъл със злато от Световната купа в Италия
Уникално пътешествие с парния локомотив Баба Меца и царските вагони
Уникално пътешествие с парния локомотив "Баба Меца" и царските вагони