НОВИНИ

Реакции след ареста на Джулиан Асандж

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че няма мнение за ареста на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж и че това не е негова работа. Асандж беше задържан от британската полиция по искане на Съединените щати, където са му повдигнати обвинения в "информационно пиратство". В Еквадор протестираха срещу задържането на австралиеца. В страната беше задържан и предполагаем негов приближен.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:32, 12.04.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Стотици еквадорци протестираха пред външното министерство на страната срещу ареста на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Той беше арестуван от британската полиция, след като еквадорското правителство отмени убежището, което му беше предоставено в посолството на южноамериканската страна в Лондон.

Мишел Мореано, поддръжник на Джулиан Асандж: Като еквадорски гражданин подкрепям Джулиан Асандж - човекът, който се пожертва в името на истината. За жалост, сега той рискува да влезе в затвора, да бъде измъчван, има риск за живота му.

На летището в столицата Кито е бил арестуван приближен на Асандж, съобщи министерството на вътрешните работи на Еквадор. Според пожелал анонимност високопоставен еквадорски служител става дума за шведския програмист Ола Бини. Той бил задържан в рамките на операция на властите срещу престъпна група за изнудване, която през последните дни заплашвала с отмъщение срещу президента Ленин Морено.

А настоящият и бившият президент на Еквадор си размениха реплики заради Асандж. Държавният глава Морено го обвини в неуважително отношение към служителите на посолството. Според бившия президент Рафаел Кореа обаче Морено си отмъщава на Асандж за публикуваните в "Уикилийкс" документи с твърдения, замесващи го в корупция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специална програма за Международния ден на авиацията в музея в Крумово
Специална програма за Международния ден на авиацията в музея в Крумово
АРТ посоки с Галя Крайчовска: режисьорски дебют за Мариан Вълев
АРТ посоки с Галя Крайчовска: режисьорски дебют за Мариан Вълев