НОВИНИ

Политически реакции след КСНС при президента Румен Радев

Веднага след края на КСНС и изказването на президента Радев военният министър Красимир Каракачанов увери медиите, че двата големи проекта за модернизация на българската армия, за закупуването на нов изстребител за армията, както и за нова бойна машина за пехотата, ще бъдат вкарани в срок за прегласуване в МС. Очаква се това да се случи до две седмици. Министър Каракачанов отново повтори неговата теза, че според него един от въпросите, които също са били обсъждани на заседанието на КСНС, е именно как да се реши недостигът от военнослужещи в българската армия. Може да бъде решен с назначаване на наборна военна служба. Третият голям проект за закупуване на нови кораби за военноморските сили предстои да бъде предвижен.

Александър Марков
от Александър Марков
20:25, 19.04.2018
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: В точка четвърта, от това, което приехме като становище, пише поддръжка на съществуващата бойна техника до свалянето ѝ от въоръжение, тоест докато им изтече срокът на експлоатация. Едното никога не е противоречало на другото. Ако вземем например само изтребителите - те имат живот до 2029-2030 г.

Това беше и третият му голям акцент от изказването му, че до септември 2018 г. ще бъде разработен финансово подкрепен план, който да направи възможно поддръжката на нашата техника, с която в момента разполагаме, самолетите МиГ-29 и редица други въоръжения, така че да бъдат използвани до момента, в който се наложи да бъдат свалени и съответно да бъде закупена нова техника.

След военния министър от КСНС излезе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, чието изказване беше изцяло съсредоточено върху чернова, която по думите му, в началото на заседанието на КСНС е била раздадена и предложена от президентския екип и която според Цветан Цветанов е била пълна с критики към ЕС и НАТО. По думите на Цветанов, ако тази чернова е била изчетена веднага след края на заседанието, България на практика е трябвало да излезе от тези две структури.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Много бих искал президентската институция да представи становището, около което трябваше да дискутираме и да се забавим толкова дълго време. Ако ви бъде представена черновата на становището, ще видите, че действително сме прави в изводите, които сме правили чисто политически и предположенията, които могат да бъдат направени, че президентската институция с неговия екип и това, което ни представиха като становище, определено просто трябваше само да излезем пред вас и да кажем, че започваме стъпки за излизане от НАТО и ЕС.

Последен от заседанието на КСНС излезе председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че една голяма част от дебата, който се е провел в КСНС по отношение на въоръжените сили е бил как и по какъв начин да бъдат разсрочени средствата за закупуването на новата техника, за която спомена и министър Каракачанов, какви средства да бъдат отделени и за поддръжка на тази, с която към момента разполагаме. Запитана да даде повече подробности по отношение на тази въпросна чернова, тя заяви, че твърденията на г-н Цветанов не са верни и че в нея не е имало такива критики, отправени към ЕС и НАТО.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Да кажа, че за мен най-важният извод от този Консултативен съвет - всички да положим максимално политически и дипломатически подход за решаването на конфликтите. Изводът е да търсим чрез разговори и диалог мир, а не война. Мир, а не война. На второ място направихме преглед на отбранителните способности на България. Отчете се, че на миналият КСНС до сега - близо една година - не са изпълнени всички решения. Изпълнено е частично само приемането на актуализирана стратегия, както и Националния план, и увеличението на заплатите, но има още много да се прави.

Председателят на ВОЛа Веселин Марешки излезе пръв и изрази своето задоволство, че въпреки различията се е постигнал някакво общо разбиране, че трябва да се върви към модернизация на армията.

- БНТ: Постигна ли се съгласие за модернизацията на армията?

Веселин Марешки, лидер на ,,Воля" : Това беше един от основните въпроси. Мисля, че има консенсус относно това дали трябва да бъде модернизирана. Имахме някакви разногласия относно темповете и сроковете, но като цяло, мисля, че се върви в тази посока."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Журналистът Владимир Береану с книга за своя живот
Журналистът Владимир Береану с книга за своя живот
​Патриарх Неофит вече е изведен от реанимация
​Патриарх Неофит вече е изведен от реанимация