НОВИНИ

Реакции след преизбирането на Ердоган

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев поздравиха Реджеп Ердоган за преизбирането му. Бойко Борисов изрази убеждението си, че волята на турския народ ще бъде основа за консолидирано развитие на Турция. Румен Радев изрази увереност, че отношенията между България и Турция и занапред ще бъдат пример за добросъседство и сътрудничество. Европейската комисия се надява Турция да остане ангажиран партньор.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:15, 25.06.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Световни лидери поздравиха Реджеп Ердоган за изборната му победа, сред тях президентите на Русия, Македония и Иран, както и външното министерство на Китай.

Европейската комисия се надява Турция да остане ангажиран партньор на Евросъюза по въпроси от взаимен интерес като миграцията и сигурността, обяви говорител на комисията.

Жан Аселборн - външен министър на Люксембург: "Господин Ердоган сега е всесилен човек. Вчера той говори за демокрацията,сега може да я покаже.Той може да прекрати извънредното положение,да освободи хора от затвора, да поеме по различен път с Европа. Той решава".

Шефът на НАТО също направи изявление за изборите в Турция.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: "Ще поздравя президента Ердоган за преизбирането му. Поздравявам също турския народ за високата избирателна активност. Турция е ключов член на НАТО, не само заради стратегическото си географско положение. Турция е много важна в борбата срещу "Ислямска държава" и тероризма".

Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави Ердоган с писмо, в което изразява желание турският президент да посети Унгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Превозвачите спряха протестите, оттеглят спорния закон за Автомобилната камара
​Превозвачите спряха протестите, оттеглят спорния закон за Автомобилната камара
Катастрофа между камион и кола затвори пътя Разград - Русе
Катастрофа между камион и кола затвори пътя Разград - Русе