НОВИНИ

Какво означава решението на Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран

Гняв в Техеран, разочарование в Европа, Русия и Китай, и радост в Израел и Саудитска Арабия - последваха решението на президента Тръмп да изтегли Съединените щати от споразумението с Иран. Техеран обяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си, само при гаранции от останалите партньори. Сделката не е мъртва - единодушно декларираха европейските лидери. Израел и Саудитска Арабия, които смятат Иран за най- голямата регионална заплаха, приветстваха новината.Петролът поскъпна на азиатските борси заради опасения от намаляване на предлагането.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:49, 09.05.2018
Чете се за: 01:44 мин.
По света

Доналд Тръмп изпълни обещанието си, дадено още в предизборната му кампания. Въпреки посещенията във Вашингтон през последните седмици и увещанията на френския президент, германския канцлер и британския първи дипломат.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Днес обявявам, че Съединените щати се оттеглят от ядрената сделка с Иран.

Това означава - на първо място - възстановяване на санкциите, които бяха отменени по силата на споразумението. И то не само за Иран.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще подпиша президентски меморандум, с който ще започне възстановяването на американските санкции срещу иранския режим. Ще задействаме най- високо ниво на икономически санкции. Всяка страна, която помага на иранския режим в неговия стремеж да се сдобие с ядрени оръжия, ще бъде подложена на строги санкции от страна на Съединените щати.

Ограниченията влизат в сила незабавно за нови договори, а вече работещите с Иран фирми ще имат няколко месеца да прекратят търговските си отношения там.

;

Президентът Тръмп определи споразумението като ужасна и едностранчива сделка, която не донесла мир и никога няма да донесе, а Иран нарече „водеща страна - спонсор на тероризма“. Той декларира желание да работи със своите съюзници за предоговоряне на ядрената сделка с Техеран за постигане - по думите му - на ново, всеобхватно и дълготрайно решение на проблема с иранската ядрена заплаха.

;

Далеч не така сдържана беше реакцията на ирански депутати.

С викове „Смърт на Америка“ те изгориха американско знаме от хартия в парламента, а председателят му Али Лариджани нарече американското оттегляне „дипломатическо шоу“.

Али Лариджани, председател на иранския парламент: Изглежда г-н Тръмп няма умствения капацитет да решава проблеми, този човек разбира по - добре езика на силата, ето защо той ще се изправи пред последиците от своята арогантност.
;

През юли 2015 година, когато след 10 години санкции на ООН и след дълги и тежки преговори, споразумението стана факт. То сложи край на международните санкции срещу Иран в замяна на спиране на опитите за разработване на ядрени оръжия и отвори нова страница в отношенията между Техеран и Запада. Иран получи право да търгува със западни компании, да изнася петрол и да разполага с милиарди долари в замразени до този момент банкови сметки зад граница

;

В Иран решението на Тръмп извади на показ дълбокото разделение по отношение на Вашингтон. Президентът обяви, че в кратък срок ще проведе разговори с останалите страни, подписали споразумението - Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай.

Хасан Рохани, президент на Иран: Ако установим, че можем да работим с петте страни, без Съединените щати, по ангажиментите, поети в споразумението, които са в интерес на иранския народ, тогава ще продължим да спазваме споразумението, въпреки, че Съединените щати и ционисткият режим желаят обратното и въпреки неуместните думи на президента Тръмп. Нашите стъпки ще са към мир и сигурност в региона и в света.

Рохани обаче предупреди, че в случай на неуспех на преговорите, Иран ще е готов да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

;

Сега съдбата му е на карта. Решението на Тръмп нажежава ситуацията в Близкия изток, обтяга отношенията с Европа и променя контекста на очакваната историческа среща между него и севернокорейския лидер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист изравни серията срещу Левски Лукойл след драма в последните секунди
Рилски спортист изравни серията срещу Левски Лукойл след драма в последните секунди
Арестуваха петима души за корупция в Здравната каса в Пловдив
Арестуваха петима души за корупция в Здравната каса в Пловдив