НОВИНИ

Реакции след решението за референдум за отделяне на Каталуния от Испания

Конституционният съд на Испания блокира проекта за референдум за независимост на Каталуния, одобрен в сряда от каталунския парламент. Премиерът Мариано Рахой съобщи, че ще поиска от съда да обяви референдума за незаконен.

bnt avatar logo
от Ива Стойкова
08:13, 08.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Каталунският парламент и регионалното правителство гласуваха закон, който позволява свикването на референдум за отделянето на Испания. Той бе насрочен да се състои на 1 октомври. Какви обаче са реакциите на обикновените граджани в Барселона и Мадрид.

53-годишен жител на Барселона: Мисля, че е добре Каталуния да има правото да гласува, но изглежда, че начинът, по който това се прави ще се провали. Това няма да се случи и няма да е законно, ако не е съгласувано с правителството или не се промени конституцията. Това не е правилният път, не е начинът за демокрация.
Роса Гомес, 54-годишна каталунка: Много съм щастлива, да да! Надявам се референдумът да се състои и да получим независимост.
Ракел, жителка на Мадрид: Ужасно е. Не ме интересува дали законът ще мине. Испанското правителство не трябва да им го позволи. Това, което правят е смешно. Ако сме испанци, сме испанци и толкова!

Отпорът на испанското правителство не закъсня. След извънредно заседание на кабинета, министър-председателят Мариано Рахой заяви, че ще поиска от Конституционния съд да отмени закона и че допитването няма да се състои. И това се случи. Съдът блокира референдума.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гората над варненски квартал е превърната в бунище
Гората над варненски квартал е превърната в бунище
Днес е Малка Богородица
Днес е Малка Богородица