НОВИНИ

Реакции след убийството на руския журналист в Киев

Съветът на Европа призова за пълно разследване на убийството на руски журналист, снощи в Киев. Аркадий Бабченко, критик на Кремъл, беше застрелян в дома си. Москва отхвърли обвиненията за причастност в убийството.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:47, 30.05.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

41-годишният Аркадий Бабченко е бил убит в кооперацията, в която живеел в Киев с изстрели в гърба. Бабченко е бивш войник от войните в Чечения, станал е журналист и е сътрудничил на руския опозиционни издания, критикува политиката на Кремъл. Установява се в Киев миналата година след заплахи в Москва. Работи за украинска телевизия.

Айдер Муздабаев, директор на телевизия АТР, колега на Бабченко: "Аркадий обичаше свободата, обичаше Украйна. Планираше да живее и работи тук. Това е трагична загуба за международната журналистика, защото той беше един от малкото, които написаха истината за действията на Руската федерация".

Украински журналисти и съветник на украинския вътрешен министър намекнаха, че зад убийството стои Русия. Твърде рано е да се каже, но ние виждаме руски стил, каза външният министър Украйна Павло Климкин.

Разследването още не е започнало, а Украйна вече обвинява руските спецслужби - това е продължение на курса на русофобия, реагира руският външен министър Сергей Лавров. Заместник-председателят на Съюза на руските журналисти окачестви убийството като политическо престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове в парламента за разходите за военна техника
Спорове в парламента за разходите за военна техника
Знаци от ремонта на булевард “Приморски” объркват шофьорите във Варна
Знаци от ремонта на булевард “Приморски” объркват шофьорите във Варна