НОВИНИ

Политически реакции у нас след изборите в САЩ

Някои депутати поискаха парламентарната комисия по външна политика да обсъди резултатите от изборите в Съединените щати. Част от депутатите определиха като изненадваща победата на Доналд Тръмп. Според други обаче това е очаквано, защото американците искат промяна. Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес до Доналд Тръмп.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:41, 09.11.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

В писмото до Тръмп, Плевнелиев изтъква, че като стратегически партньори България и САЩ споделят общи виждания по важните световни събития, и единствено с общи усилия може да се противодейства на съвременните заплахи. Държавният глава поставя въпроса за отпадането на визите за българските граждани като водеща тема в диалога между България и САЩ

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ:
"Това е изненада като цяло за голяма част от световната общественост, но аз съм убеден, че при една силна демокрация и добре работещи институции, няма никакъв проблем институциите да работят по същия начин, както досега. "
Кристиян Вигенин, БСП лява България: "Ние уважаваме избора на американския народ. Макар и изненадващо, той постига огромна победа в Съединените щати и това е показателно ,че хората искат промяна. А външнополитически предстои да видим."
Димитър Байрактаров, ПФ: "Лично аз не съм изненадан .колкото и странно да звучи на доста хора , защото Тръмп първо демонстрира едно говорене ,което е по-близко до обикновения американец , по-лесно се възприема като говорене, и второ, все пак Клинтън си е част от това статукво с което по-никакъв начин живота на обикновения американец не стана по-добър.
Румен Христов , РБ: "Аз бях негов привърженик от самото начало. Връщайки лентата назад, как беше одумван Роналд Рейгън като човек , който не се е занимавал с политика , а всъщност той направи един от най-силните мандати .Америка е стара демокрация и има много механизми , които биха попречили на волни изявления от страна на президента или действия
Радан Кънев, лидер на ДСБ: "Очаквах този резултат. Вълната на настроения срещу статуквото е нещо специфично за американската политика. Това ,което трябва да ни тревожи и това, за което трябва да работим е за заздравяване връзките в НАТО, защото г-н Тръмп ясно изрази някои резерви."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как Доналд Тръмп стигна до победата?
Как Доналд Тръмп стигна до победата?
Разпитани са лекари от онкодиспансера в Пловдив
Разпитани са лекари от онкодиспансера в Пловдив