НОВИНИ

Реакции в Народното събрание за името на Македония

От БСП настояват България да признае името Северна Македония само при категорични гаранции от Скопие, че няма да има териториални претенции към страната ни. Настояват тези гаранции да бъдат обвързани с членството на Македония в ЕС.Обединените патриоти приветстват решението да бъде намерено приемливо и за Гърция, и за Македония име за западната ни съседка. Патриотите обаче обявиха, че ще следят внимателно дали се спазва договора за добросъседство между София и Скопие, както и дали се спазват правата на българското малцинство.

bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 13.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Кристиан Вигенин - секретар на ПГ „БСП за България“: Предлагаме позицията на България по началото на преговорите за членство на Македония в ЕС да бъде обвързано с даване на такива гаранции в духа на добросъседството и взаимната подкрепа между двете страни. И изразяваме надежда, че ускорената европейска и евроатлантическа интеграция на Македония, заедно с влезлия вече в сила Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, ще даде възможност за все по-активно в бъдеще взаимодействие между двете страни.
Юлиан Ангелов, секретар на ПГ „Обединени патриоти“: Ние приветстваме, че най-накрая се намери решение за проблема с името, но продължаваме да следим внимателно за това дали Македония ще изпълнява Договора за добросъседство с България, дали ще бъдат зачитани правата на всички повече от 100 хиляди български граждани, които живеят в Република Македония и още много други,които имат български произход. Така че за нас ще е важно наистина Договорът да се изпълнява. Всички фалшификации, свързани с историята в учебниците в Македония да бъдат премахнати и правата на българите там да бъдат зачитани. Само по този начин ние ще вярваме,че наистина новото управление в Македония иска да промени нещата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иззеха хранителни продукти с изтекъл срок на годност във Велико Търново
Иззеха хранителни продукти с изтекъл срок на годност във Велико Търново
САЩ, Канада и Мексико приемат Мондиала през 2026 г.
САЩ, Канада и Мексико приемат Мондиала през 2026 г.