НОВИНИ

Реакциите в Европа след въздушните удари в Сирия

Режимът в Сирия носи пълната отговорност, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод ракетния удар на САЩ. Продължаващата употреба на химически оръжия не може да остане без отговор, заяви и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:13, 07.04.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света
Франсоа Оланд, президент на Франция: Режимът на Башар Асад използва химически оръжия. Не беше за първи път. През август 2013 г. той порази с газ своето население. Поисках да се реагира и да се извърши операция със Съединените щати. Сега отново бяха използвани химически оръжия и, след като ни информираха, американците решиха да ударят обекти в Сирия. Тази операция трябва да бъде последвана от действия на международно ниво в рамките на ООН.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Атаката на Съединените щати е разбираема, като се има предвид мащабът на военните престъпления, страданието на невинни хора и блокирането на резолюцията в СС на ООН. В същото време остава важно да се фокусираме върху преговорите, за да се постигне политически преход в Сирия.
Майкъл Фалън, министър на отбраната на Великобритания: Напълно подкрепяме този удар. През последните дни поддържахме тесни контакти с американското правителство, за да го подготвим. Американците смятат, че са изчерпали мирните средства, за да се справят с употребата на химически оръжия от страна на сирийския режим. Те са решени да предотвратят подобни атаки в бъдеще.
;

Преобладаващото отношение у европейските партньори е положително и те изразяват подкрепа към действията на САЩ и решението на Доналд Тръмп. Йенс Столтенберг каза, че НАТО многократно е осъждал атаките с химически оръжия. Според него, една такава атака не може да не остане ненаказана. Говорител на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер също осъди по-нататъшната употреба на химически оръжия и каза, че има разлика между въздушни удари по военни цели и употреба на химически оръжия по цивилни граждани.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че американските власти са осъществили контакт с европейските си партньори и преди ударите и след това. Доналд Туск пък нарече химическата атака варварска и заяви, че ЕС работи заедно със САЩ, за да сложи край на насилието в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечер на българската народна носия в Пловдив
Вечер на българската народна носия в Пловдив
Шведският премиер: Всичко показва, че случилото се е терористичен акт
Шведският премиер: Всичко показва, че случилото се е терористичен акт