За втора година в Банско заработи лятна автобусната линия по маршрут от града до хижа Вихрен и обратно. По този начин се улеснява пътуването на туристите, които посещават курортния град през летния сезон без личните си автомобили, или предпочитат да не ги ползват за достъпа до Пирин планина.

Банско

Бусовете, осигурени от общината в Банско, пътуват три пъти дневно, а часовете на тръгване са съобразени с движението на туристите в планината.

Георги Икономов, кмет на община Банско: Микробусите тръгват от гарата и автогарата на Банско, те са 16-местни, има два и още два, които чакат, ако има повече хора, веднага се включват в извозването, така че да се поемат максимален брой от желаещите.
Лидия Иванова, турист: Трябва да има такива бусчета, за да няма натрупване на коли и замърсяване. Пирин е, аз съм била и по Хималаи, на много планини, но най-красивата планина в света е Пирин.

За да се избегнат задръстванията по пътя за хижа "Вихрен", от общината и тази година ще спрат движението на леки автомобили в отсечката между местността Шилигарника и хижата в определени часове от денонощието. Забраната влиза в сила от 20 юли.

Георги Икономов, кмет на община Банско: Не може да се придвижат линейки, не може да се придвижи пожарна, ако е нужно, хората се карат, седи се в задръстване, просто изнервят се и затова в един период трябва да спираме и движението.
Лидия Иванова, турист: Изобщо не трябва коли да се качват до хижите. Само две хижи има в Пирин планина това са Тевното и Синаница, където само с кончета. Там е вълшебно.

Ограничението за движение на леки автомобили в планината ще остане в сила до края на месец август.