НОВИНИ

Реджеп Ердоган на посещение в САЩ

Визитата на турския президент Реджеп Ердоган във Вашингтон бе белязана от напрежение и протестни прояви преди пристигането му в американската столица. Негови телохранители влязоха в спречкване с редица журналисти, дошли да отразят негова реч в института "Брукингс".

bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 01.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Журналистите Адем Явуз и Амберин Заман са били обект на вербални атаки от страна на служители на турските сили за сигурност, охраняващи президента Ердоган във Вашингтон.

Телохранителите на държавния глава са се опитали да изгонят двамата журналисти преди охраната на института "Брукингс" да се намеси.

Заман заяви, че е била наречена "уличница на Кюрдската работническа партия", докато друг журналист обвини охраната на Ердоган, че са го изритали в крака и не са го допуснали до събитието, въпреки че е бил в списъка с поканените.

Още преди пристигането на турския президент пред сградата на института "Брукингс" се събраха демонстранти, за да протестират срещу лошото отношение към кюрдското малцинство в Турция и наложените ограничения срещу свободата на словото. В речта си Ердоган засегна широк спектър от въпроси на външната политика.

Той изрази надежда за подобрение на отношенията с Израел и за воденето на преговори за обединение на Кипър. Президентът разкритикува подкрепата на Запада за кюрдските бунтовници в Сирия, които Турция смята за терористи.

Основен обект на разговора на Ердоган с американския вицепрезидент Джо Байдън беше борбата с тероризма и разрешаването на конфликта в Сирия. Байдън изрази съболезнования и осъди извършените в последно време атентати в Турция, включително в Анкара и Истанбул.

Той потвърди, че Съединените щати смятат Кюрдската работническа партия за чуждестранна терористична организация и увери Ердоган, че страните им ще задълбочат сътрудничеството в борбата срещу всички форми на тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сълзотворен газ и бомбички на масовите протести във Франция
Сълзотворен газ и бомбички на масовите протести във Франция
24 портрета на град Варна
24 портрета на град Варна