COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Референдум заради кариера за инертни материали се провежда в Катуница

В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители трябва да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава разрешения на фирма за изграждане на съоръжения за добив на инертни материали. Концесията за кариерата е одобрена от правителството, но местната администрация е против. Още по темата гледайте в прякото включване на Мариела Хубинова.

от Мариела Хубинова
08:32, 13.10.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

1890 жители на Катуница имат право да упражнят своя глас в местното училище, където са разкрити 3 избирателни секции. Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа, а първите данни за активността ще бъдат ясни след 10 часа.

;

Референдумът в село Катуница е единственият законен начин местните хора да спрат бъдещата кариера, обяснява председателят на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров.

Атанас Телчаров- председател на Общински съвет- Садово: Ако референдумът бъде валиден и повечето хора гласуват с „да" ще даде основание на Общинския съвет и кмета на общината да не подписват документи и разрешителни за добиви на инертни материали в тази местност.

Жители на селото са притеснени, защото кариерата ще намали подпочвените води и ще замърси земята и въздуха.

Ще пострадат ами, много ясно, как няма да пострадат, каква вода ще пием, те я замърсяват, те я взимат.
Красимир Юруков- кмет на село Катуница, община Садово: Това е в разрез с конвенцията на ООН за борбата против опустиняване на земеделска земя. Същевременно има и национална програма.

От Сдружението за спасение на Катуница водят дела срещу решението за концесия и изготвената Оценка за въздействие на околната среда.

Димитър Лулчев- председател на Сдружение за спасение на Катуница: Решението на Министерски съвет е излязло на 9 февруари, тази година 2018-та. Това е преди въобще да има каквото и да било решение за Оценка на въздействие на околната среда. Самото решение за ОВОС е излязло на 22 февруари.

Концесионният терен е на територията на общините Садово и Родопи. Граничи и с друга кариера, за която местните хора твърдят, че е разработвана незаконно от същата фирма, която сега притежава новата концесия.

Атанас Телчаров- председател на Общински съвет- Садово: Нямаха абсолютно никакво разрешение тогава.

Бъдещият концесионер категорично отхвърли обвиненията за нерегламентирана дейност и заяви, че референдумът е незаконен. Поясни, че притежава земя в община Родопи, която е част от концесията и ще разработва само нея.

Илиян Филипов- предприемач: Аз в Садово не мога да работя, ако някой не ми продаде земята .. Добивът е разрешен до водно ниво, което означава, че ние няма как да повлияем на подпочвените води на терена.

Хората в Катуница са категорични, че заради дейността на кариерите през годините са били унищожени над 1500 декара земя.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Български пощи ще разпространяват печатните издания от 1 март
Български пощи ще разпространяват печатните издания от 1 март
С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас
С 3% годишно се увеличават болните от захарен диабет у нас