НОВИНИ

​Реформаторите ще подкрепят кандидатурата на Цецка Цачева на втория тур

Реформаторският блок ще подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева на втори тур. Това обяви Божидар Лукарски в изборната нощ като решение на партиите в блока, на Гражданския съвет и на Трайчо Трайков. Единствено ДСБ не е участвала при вземането на това решение. Оттам изпратиха декларация, че не могат да призоват своите избиратели да гласуват за нито един от двамата кандидати на втори тур и започват интензивна подготовка за явяване на парламентарни избори. Реформаторите смятат, че резултатът на Трайчо Трайков е добър. Според паралелното преброяване на Алфа рисърч и Галъп Трайчо Трайков се нареди на шесто място.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
07:35, 07.11.2016
Чете се за: 03:57 мин.
У нас

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков каза в изборната нощ, че неговите избиратели са мислещи хора и взимат сами решенията си за кого да гласуват на балотажа.

Трайчо Трайков, кандидат за президент на РБ: Аз смятам, че много малко от тях биха харесали г-н Радев като президент на България-човек, който прие да бъде номиниран от БСП и от г-н Първанов, който сравнява съюзническата солидарност с Ньойски договор. В същото време г-жа Цачева за съжаление тя не показа , че може и иска до победи г-н Радев. Ще има трудна задача в следващите няколко дни да убеди нас десните хора.

Според лидера на СДС Божидар Лукарски, след Изпълнителен съвет на блока общото решение на всички партии, включително и на представителя на Гражданския съвет и на Трайчо Трайков било да бъде подкрепена Цецка Цачева.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Ние ще подкрепим и това е твърдо решение кандидатът на ЕНП, европейското семейство към което принадлежим, кандидатът на нашия коалиционен партньор в управлението ГЕРБ г-жа Цачева,защото тезата на СДС винаги е била антикомунизъм и ние не можем да позволим червен генерал да застане начело на държавата.

В това решение обаче, не е участвала ДСБ, каза още Лукарски. В същото време от партията на Радан Кънев изпратиха декларация, че резултатите от първия тур дестабилизират страната и отговорността за тази криза е лично на премиера Борисов, тъй като е издигнал кандидат неприемлив за РБ и дори за ГЕРБ. От ДСБ заявяват, че не мога да заставят своите избиратели да гласуват за нито един от участниците във втория тур и започват интензивна подготовка за явяване на парламентарни избори.

Светослав Малинов, ДСБ: Вот на недоверие на правителството, категорично отрицателен и очакваме да видим дали българският премиер ще удържи на думата си. В момента има нужда от ясна опозиционна дясна алтернатива, Реформаторския блок частично изпълнява тази функция, частично главно чрез Гражданския съвет и ДСБ-въпрос на време е да се види дали ще бъдем последвани окончателно, но за мен да го направиш, когато е ясно ,че правителството е провалено не е много убедително за избирателите.

И Лукарски, и Малинов дадоха положителна оценка на своя кандидат Трайчо Трайков.

Божидар Лукарски, председател на СДС: Резултатът е добър, повтаря резултатите ни като чиста, числова , абсолютна стойност от предишните избори, най-вече местните, вярно като процент е по-слаб на фона на всичките кандидати и избирателната активност, но 240- 250 хиляди - това са точните гласове, които имаме повтарят резултатите на РБ от предишните избори.
Светослав Малинов, ДСБ: В такива случаи човек трябва да говори и за своя кандидат, за нашите избиратели, искам да им благодаря, че в изключително трудна обстановка те показаха устойчивост, истинска политическа лоялност,което се дължи и на чудесната ни кандидат- президентска двойка.

Според Лукарски, Реформаторския блок е стабилен, но бъдещето му щяло да бъде обсъждано след втория тур на изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха европейските музикални награди на MTV
Раздадоха европейските музикални награди на MTV
ФБР оневини Хилъри Клинтън
ФБР оневини Хилъри Клинтън