НОВИНИ

Реформаторският блок остава във властта

Демократи за силна България, обаче, минават в опозиция.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:15, 15.12.2015
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

ДСБ засега няма да напускат нито блока, нито парламентарната група. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълнителния съвет на блока, на което присъстваха и петимата министри, излъчени от реформаторите.

На него Радан Кънев е предложил премиерът Борисов да разпусне това правителство и да бъде формирано ново в рамките на този парламент.

9,30 ч. сутринта. ДСБ влязоха на заседанието в синята централа, избягвайки коментари пред медиите. И си тръгнаха, без да застанат до колегите си от Реформаторския блок. Всички останали говореха за единство на блока.

Николай Ненчев - министър на отбраната, РБ: "Ние винаги сме били едни от най-големите привърженици на запазването на блока и той да продължи по начина, по който е работил".
Корман Исмаилов - РБ: "Нашата позиция и усилия винаги са били по посока на това РБ да бъде максимално единен и силен".
Румен Христов - РБ, СДС: "Аз от 26 години 20 години съм в опозиция, така че опозицията не ме плаши".

След 3-часово заседание, мнозинството в блока потвърди позицията си за оставане в управлението в 50-секундно изявление.

Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на РБ: "Ще прочетем едно изявление и няма да отговаряме на въпроси. Искате ли да го прочета или да си тръгна? РБ потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция. Обезпокоени сме от липсата на взаимодействие в управляващата коалиция по знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство. Още от днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение с ясен времеви график за неговото изпълнение."

Реформаторите потвърдиха и доверието си към техните министри. Минути по-късно в парламента Радан Кънев заяви, че е предложил вариант за изход от политическата криза - нов кабинет в рамките на този парламент, но идеята е била отхвърлена.

Радан Кънев - председател на ДСБ: "г-н Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция, на базата на ценности, които досегашното управление не споделя и на гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае. Мисля, че всички колеги от РБ, които сега таят някакви надежди, че е възможно тази криза, нашето излизане в опозиция да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, защото така се получава, ще останат дълбоко разочаровани, и още през лятото всички ще бъдем в опозиция".

От ДБГ коментираха, че ново коалиционно споразумение е по-реалистичен вариант от нов кабинет.

Найден Зеленогорски: "Аз мога да искам да стана президент на Америка, но не съм американски гражданин. Ако някой иска предсрочни парламентарни избори, аз този филм съм го гледал няколко пъти и му знам края. Краят е, че нито една част от фрагментираната десница няма да бъде в българския парламент. Най-вероятно ГЕРБ ще имат самостоятелно мнозинство".

Зеленогорски допълни, че в момента са в пилотската кабина на властта и трябва да помогнат да бъде приземен самолетът, а не да сядат отзад при пасажерите.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: "Склонни сме да водим разговори - но под условие 6 месеца е изпитателен срок, който е по-прилягащ към трудовото законодателство, но не и в политически план, когато управляваш държавата да подлагаш на изпитание българските избиратели. Докато има членове на ДСБ в изпълнителната власт, аз не бих приел тезата, че ДСБ е опозиция, защото това е несериозно и подобно явление до сега в България не е имало".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират колата ни от движение без Гражданска отговорност
Спират колата ни от движение без "Гражданска отговорност"
Среща на президента Росен Плевнелиев с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос
Среща на президента Росен Плевнелиев с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос