НОВИНИ

Регионалният парламент на Каталуния ще заседава във вторник

Регионалният парламент на Каталуния ще заседава във вторник, след решение на каталунския лидер Карлес Пучдемон. Това е тактически ход в отговор на решение на Конституционния съд на Испания, който не разреши заседанието да се проведе днес, както бе предвидено първоначално. Очаква се по време на заседанието на регионалния парламент Пучдемон да произнесе реч за „актуалната политическа ситуация“.

bnt avatar logo
от БНТ
06:15, 09.10.2017
Чете се за: 00:18 мин.
По света

Същевременно вчера хиляди испанци излязоха по улиците на Барселона, за да изразят несъгласието си с обявяването на независимост на областта. Те скандираха „Да живее Каталуния! Да живее Испания!“.

Според местната полиция в демонстрацията са участвали 350 хиляди души, според организаторите - 950 хиляди. Това е най-голямата публична подкрепа за единството на Испания от началото на кризата. Тя започна с референдума за самоопределение на автономната област, обявен от властите в Мадрид за нелегитимен.

Регионалните лидери посочват, че над 90% от гласувалите са подкрепили отделянето и това дава основание да бъде обявена независимост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Турция временно спряха визови услуги
САЩ и Турция временно спряха визови услуги
От днес започва изплащането на по-високите пенсии
От днес започва изплащането на по-високите пенсии