НОВИНИ

Регионалният министър Нанков на разпит заради трагедията край Своге

Ще има наказани чиновници заради трагедията край Своге, при която загинаха 17 души, а десетки бяха ранени. Това заяви регионалният министър Николай Нанков, след като беше повикан за разпит в Националната следствена служба. Показания дадоха днес директорът на Пътната агенция Светослав Глосов, както и 20 души членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му.Ремонтът на проблемния участък от пътя ще започне, след като от следствието вземат проби от асфалта.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:57, 30.08.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Над три часа продължиха разпитите на регионалния министър и шефа на Пътната агенция. На излизане Николай Нанков отново заяви, че има пропуски в работата на „Трейс груп“. По думите му второкласният път е изпълняван по програма „Транзитни пътища“ и е проектиран да издържа големи натоварвания. Това налага използването на настилка с високо качество.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Трябва да се влагат съвсем друг вид материали от тези, които излязоха при лабораторния анализ от Института за пътища и мостове. За това ще се ползва и международна лаборатория предполагам на база на следствения експеримент.
;

Има достатъчно много кореспонденция, която е предоставена на следствените органи. Има даже оспорване на резултатите, които са констатирани относно възможността за подхлъзване на трасето.

От Пътната агенция заявиха, че проблемната мантинела на пътя край Своге е отговорност на общината, а те отговарят за пътя от бордюр до бордюр. Направиха и изненадващо изказване-справка на МВР показвала, че отсечката, в която стана жестоката катастрофа, не е сред опасните в България.

Въпреки многобройните сигнали на местните хора за тежки инциденти.

инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ: Тази справка се изготвя на базата на наредба, която е приета от МВР, този участък не е посочен. Това не е участък с концентрация на ПТП-та. Отново сме сезирали общината за тази мантинела, тъй като много се спекулираше, че сме я отремонтирали некачествено. Не ние не сме я ремонтирали, не сме я и поставяли.
;

Регионалният министър увери, че участъците от пътя, където има дефекти, ще бъдат ремонтирани максимално бързо. Единият участник от консорциума вече е отстранил дефектите по своя участък.

инж. Светослав Глосов, председател на УС на АПИ: Има решения на управителния съвет да започнат действия по отстраняване на дефекти в участъка за сметка на изпълнителя.
;

Николай Нанков беше категоричен, че ще има наказани чиновници заради трагедията, каза и че самият той е готов да поеме политическа и морална отговорност.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: В качеството си на министър, в морален аспект винаги бих могъл да отговарям, включително и политическата отговорност. Политическата отговорност не винаги се дава с оставки. Политическата отговорност понякога е да се отреагира правилно, да се предприемат крути действия вбъдеще и да се подпомогне максимално разкриването на истината. Най-важно в момента е справедливостта, бързата справедливост.

В следствието бяха разпитани и членовете на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му. Те обаче не направиха коментар пред медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев очаква наказания за виновните за катастрофата край Своге
Президентът Радев очаква наказания за виновните за катастрофата край Своге
Русия предупреждава за нови ракетни и въздушни удари в Сирия
Русия предупреждава за нови ракетни и въздушни удари в Сирия