Река Благоевградска Бистрица почти пресъхна

Река Благоевградска Бистрица почти пресъхна. Жителите на Благоевград са притеснени за едно от любимите си места за отдих и почивка. Кои са причините за пресъхналото речно корито, и има ли опасност от воден режим, репортерска проверка направиха Десислава Малинова и оператора Димитър Балджиев.

от Десислава Манолова
преди 4 месеци
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Основната причина за липсата на вода в коритото на река Благоевградска Бистрица е липсата на дъжд вече три месеца. Значително по-малко вода в момента има и във всички реки на територията на Западнобеломорския район.

Ралица Кукова, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район": В рамките на своите правомощия Басейнова дирекция, съвместно с останалите институции, като Изпълнителна агенция рибарство и аквакултури и РИОСВ още в началото на месец септември направи извънредни проверки. Не е установено нерегламентирано водовземане, нарушение по отношение на лимитите по издадените разрешителни.

Основният речен оток на река Благоевградска Бистрица се използва за питейно битово снабдяване на областния град и селата в общината. Местните жители се опасяват както от евентуален режим на водата, така и за екологичното равновесие.

Йордан Гошев: Навремето тука риба ловихме, имаше вода. Изсякоха балкана ,прибраха водата, няма я.

Опасност от воден режим засега няма. Освен водите на река Благоевградска Бистрица се използват и резервните подземни водоизточници. Работят и трите помпени станции - „Струма", „Бистрица" и „Баража".

Топ 24
Най-четени