НОВИНИ

Река Ганг - свещена или отровна

Отправяме поглед към далечна Индия, където свещената река и важна част от поминъка на местните - Ганг, е на път да "загине". Или поне така определят индийците ситуацията със замърсяването на й. Как от красив поток, извиращ от Хималаите, Ганг преминава през сив, зелен и дори червен цвят и защо въпреки опасно високите нива на токсини, малки и големи продължават да се къпят в нея?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:43, 10.09.2018
6496
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Варанаси - най-древният обитаем град в света. Белите му камъни са на повече от 5000 години, а индийците го приемат за свещен. Свещена е и преминаващата през него река Ганг. Най-почитаната, но и най-замърсената в света. Хиляди туристи се стичат в Индия за да наблюдават погребалните ритуали край водите. Всеки ден тук кремират най-малко 300 души, а тленните останки спускат във водите.

По бреговете на Ганг се струпват хиляди сметища, а въпреки неколкократните опити на властите да почистят част от тях, само седмица по-късно те отново са факт. В реката се изливат отпадни води от градската мрежа и токсични отпадъци от заводи. Според експерти, нивото на опасните бактерии надхвърля допустимите граници 35 пъти. Но живеещите по поречието на Ганг 450 млн. души все така вярват в лечебните сили на нейните води.

Соня, турист от Аржентина: Не мога да повярвам колко много хора се къпят в тази река. Аз дори не бих потопила
Доминик, турист от Аржентина: Изхвърлят всякакви боклуци в реката. Красива е, но това е отвратително.

За мнозина Ганг е както основен източник на вода за битови нужди, така и важна за препитанието им. Но вече се наблюдава и отлив на туристи. Кой би искал доброволно да отиде до токсични води.

Индийските власти приеха закон, който забранява изхвърлянето на отпадъци на поне 500 метра от реката. Но на този етап той не дава никакъв резултат. Там, където има заводи, Ганг придобива сив цвят. Около най-гъстонаселените райони е зелена. Има участъци, в които е дори кървавочервена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Такситата на бъдещето?
Такситата на бъдещето?
​Продължава ремонтът на стария заслон Кончето в Пирин
​Продължава ремонтът на стария заслон "Кончето" в Пирин