COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Рекорден прием на пилоти за ВВС

Най-висок прием за последните пет години за пилоти за ВВС обяви факултет "Авиационен", който е част от Националния военен университет. Тенденцията на увеличение е от няколко години. Тази година в Долна Митрополия ще бъдат приети 32-ма курсанти, от които 15 ще се обучават за летци.

от Ирина Николова
08:40, 17.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Всяка година желаещите да учат за военни пилоти в Долна Митрополия са между 50 и 70. За едно място се борят от 7 до 10 кандидати.

Полк. Ивайло Ангелов, зам.-началник на НВУ по ВВС: Приемът е увеличен почти двойно сравнено с миналата година, но това не е прецедент. Преди 3-4 години броят на пилотите също беше от 10 до 12 души. Това е преценка на командването на ВВС.

През последните години с малки изключения почти няма незаети места за курсанти. Миналата година са приети 7 летци. Сред най-големите препятствия пред кандидатите са строгите изисквания за здравословно състояние. Сегашните курсанти казват, че за успеха са нужни спокойствие и мотивация.

Курсант старшина Желязко Добрев, летец-пилот 5 курс: Разбира се, само със спокойствие не става. Затова съветвам ги да наблегнат на теоретичната подготовка за изпитите, като не забравят да поддържат една добра физическа подготовка.
Курсант старшина Калоян Атанасов, летец-пилот 5 курс: Да не се колебаят, защото професията е повече от страхотна, а мястото, на което я практикуваме, е просто уникално.

В авиофакултета учат и студенти по граждански технически специалности. Курсантите, които се обучават за ВВС са около 170. Привличат ги както романтиката, така и перспективите в армията и извън нея.

Полк. доц.д-р инж. Живо Петров, зам.-декан на факултет "Авиационен": Един много висок процент, от порядъка на може би 90 % от тях, се реализират в гражданската авиация, след като приключат работата си в българските военно-въздушни сили.

В Долна Митрополия се надяват да бъде възстановен самостоятелният статут на военно-въздушното училище, защото това би разширило възможностите за обучение, не само за ВВС, а и за гражданската авиация, както и на чуждестранни студенти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Временно отмениха таксата за отразяване работата на Общинския съвет в Каварна
Временно отмениха таксата за отразяване работата на Общинския съвет в Каварна
Могат ли да работят 16-годишните и има ли кой да ги наеме?
Могат ли да работят 16-годишните и има ли кой да ги наеме?