НОВИНИ

Рекордни дългове във Врачанската болница

Рекордни дългове в историята на многопрофилната болница „Христо Ботев" във Враца завари новото ръководство на здравното заведение. Вересиите на болницата са достигнали 12 милиона лева, от които над 8 милиона лева за неплатени задължения за лекарства и консумативи. Заради неполучени заплати, част от лекарите и медицинските сестри са готови да напуснат, съобщиха от болницата.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
18:32, 02.08.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Преди дни медиците от Врачанската болница получиха само половината от основните си заплати - между 200 и 500 лева, което стана повод за социално напрежение. Причината е запор на сметките от страна на НАП, заради неплатени социални осигуровки на персонала и спрените плащания по клинични пътеки от Здравната каса.

Орлин Цветков, изп. директор на МБАЛ-Враца: Това, което сме направили в първите дни, е да се срещнем с всички доставчици на консумативи, частично да се разблокират сметките, с цел да се заредят лекарства и всеки да бъде обслужен на ниво.

Оказа се, че дълговете за медикаменти са скочили двойно през последните години - от 3 на 6 милиона лева. Това застрашава и лечението на пациентите, и работните места на 630 медици.

д-р Валери Симеонов, член на борда на директорите: В момента задълженията на болницата са такива, че правят невъзможно изплащането на редовното възнаграждение на персонала и лечението на пациентите. От медицинска гледна точка срещаме изключителни трудности, има неритмични доставки и груб отказ от доставчици на жизненоважни лекарства за лечение на пациентите.

Новото ръководство на Врачанската болница е изпратило зов за помощ до здравното и финансовото министерство, защото е недопустимо най-голямото лечебно заведение в Северозападна България да бъде оставено да фалира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар евакуира жителите на благоевградското село Рилци
Пожар евакуира жителите на благоевградското село Рилци
Затворен храм
Затворен храм