НОВИНИ

​Рекордни количества грозде във Варненска област

Рекордни количества грозде от тазгодишната реколта във Варненска област. Добивът надмина очакванията на агрономите и собствениците на лозя. Средно от декар лозови масиви се прибира около тон грозде. Големият проблем обаче е намирането на работници за този бранш.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
11:42, 18.09.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Само преди ден в лозовите масиви на село Млада гвардия е приключила беритбата на розовия траминер, който дал добив около 1050 килограма на декар. Днес работниците вече са сред редовете на сорта совиньон блан.

Атанас Карагеоргиев, винопроизводител: Не е смятан още добивът, но по мое впечатление около 800 килограма, което е много приличен резултат, защото не гоним само количество, но и качество.

Затруднението на собствениците на лозя е единствено в намирането на работна ръка.

Зейнеп Юсеин, управител на фирма: Нямаме агрономи. Благодарение на шефа и аз бяхме агрономи тази година, макар че сме икономисти. Аз съм икономист, а той е инженер, но станахме агрономи.

Всеки работник трябва да бъде научен на тънкостите в отглеждането на гроздето.

Зейнеп Юсеин: Като започнем от резитбата, филизене, колтучене, пръскане - всичко това, има всеки месец от годината какво да се прави по лозарството. Няма място за почивка.

Един от най-бързите работници тук е Гюлюмсер, която е от 13 години в лозарството.

Гюлюмсер Ибрямова: Бързо се научих, бързо, не ми трябваше много време. Има ли грозде, което по-бързо се бере? Димята се бере, муската, кабернето.

Само след около седмица започва беритбата на два български сорта, които се размножават бавно и не са в големи количества - врачански и варненски мискет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простреляха полицай в София
Простреляха полицай в София
Подписано е споразумението между НИМХ и БАН
Подписано е споразумението между НИМХ и БАН