НОВИНИ

Рекордни количества мед очакват пчеларите от Благоевград

Рекордни количества мед очакват пчелари в района на Благоевград. Казват, че реколтата тази година е изключително добра, защото почти няма смъртност сред пчелите. Надяват се да успеят да извадят между 10 и 30 килограма мед от кошер.

bnt avatar logo
от София Гълъбова
08:58, 06.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Повече от 20 години Венета Ифандиева от Благоевград се занимава с пчеларство, а сега отглежда над 50 пчелни семейства. Казва, че за последните десет години това е най-медоносната. Вече е извадила първият мед за сезона.

Венета Ифандиева - председател на Пчеларско дружество "Акация" - Благоевград: Аз от едни от пчелните семейства по 20 буркана напълних понеже , по 10 по 15 а имам един понеже има два магазина пълни може и 30 килограма мед да извадя.

Венета казва, че в Благоевградско голяма смъртност при пчелите не е регистрирана. Според нея, фермерите трябва да информират пчеларите кога пръскат кога пръскат с пестициди земеделските култури.

Венета Ифандиева - председател на Пчеларско дружество "Акация" - Благоевград: Аз имам връзка с фермери, в момента полето е тука със слънчоглед и моите може би пчели сега отново събират и слънчогледов мед ще има.

Много от пчеларите продължават да не се регистрират като земеделски производители, убедена е Венета Ифандиева, а това им пречи да получават финансова помощ с европейски средства и да развиват стопанствата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общински съветник от Кюстендил предлага солни стаи във всички детски градини
Общински съветник от Кюстендил предлага солни стаи във всички детски градини
Два язовира в Благоевградско имат нужда от спешен ремонт
Два язовира в Благоевградско имат нужда от спешен ремонт