НОВИНИ

Рекордните 217 желания за прием след седми клас е написала ученичка в София

Рекордните 217 желания /паралелки/ за прием в първото класиране след седми клас в София е написала ученичка, като тя е приета по първото си желание в сферата на изкуствата. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева, представяйки резултатите от първото класиране в столичните училища по наредба 11 на Министерството на образованието и науката. Въвеждането на тези 217 желания много е затруднило работата на комисията, защото това става ръчно, посочи Кастрева.

bnt avatar logo
от БТА
13:57, 27.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
Още
рекордните 217 желания прием седми клас написала ученичка софия

Кастрева отбеляза, че не е важен броят на желанията, а е важно те да бъдат добре подредени и съобразени с бала на ученика, за да намери той своето място в обявените паралелки за прием след седми клас в София.
В 31 училищни гнезда в София са подадени 6568 заявления, от тях учениците от страната са 423. Желанията, които учениците са заявили, са над 126 000. Випускът на сегашните седмокласници е малко по-голям от миналогодишния, посочи Кастрева. Тя съобщи, че общо 7036 ученици имат правото да участват в кампанията за прием след завършен седми клас в София, а местата по наредба 11 са малко повече - 7648. "Така, че за всеки седмокласник има място, което да е добре обмислено и да отговаря на желанията и интересите му", коментира началникът на РИО-София.
За учебната 2016/2017 година в София е обявен прием в 194 профилирани и 98 професионални паралелки, като това са общо 292 паралелки по наредба 11 на МОН. Седмокласниците в София може да кандидатстват не само за прием по наредба 11, а и за самостоятелния прием в училищата към Министерството на културата, както в спортните и частните училища, отбеляза Кастрева.
Тя обяви, че учениците, класирани по първото си желание в първото класиране, трябва да се запишат в училището с оригинала на удостоверението за завършен седми клас, ако е необходимо и с оригиналите на медицинското удостоверение и на служебната бележка. Седмокласниците, които искат да проверят възможностите си за по-предни желания, трябва да отидат в училището, в което са класирани от първия прием и там да подадат заявление за участие във второто класиране. Така може да се придвижат на по-предна позиция. В такъв случай, обаче, не се пази, мястото им от първото класиране, обясни началникът на РИО-София. Това важи за всички ученици, класирани от второ желание надолу в написаните заявления, посочи Кастрева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горски инспектори от РДГ-София разкриха незаконна сеч
Горски инспектори от РДГ-София разкриха незаконна сеч
Министър Кунева разпореди проверка на охраната в 23-то СОУ
Министър Кунева разпореди проверка на охраната в 23-то СОУ