НОВИНИ

Рекордният брой аборти у нас ще бъде сред темите на парламентарния контрол в НС

Четирима министри ще участват в редовния петъчен парламентарен контрол на 27 септември, веднага след приключване на законодателната част на заседанието на Народното събрание.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:36, 26.09.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
рекордният брой аборти нас сред темите парламентарния контрол

Първа на питане и въпрос от депутати ще отговаря вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя ще даде отговор на питане относно стратегията за семейството и детето и на въпрос относно рекордния брой извършени аборти у нас.

Според данните на Националния център по обществено здраве и анализи само за три месеца (от март до юни тази година) българските жени са направили 5 338 аборта. Това поставя България на челно място по брой извършени аборти в Европейския съюз.

Рекордьор по извършени аборти е столицата, като за близо 90 календарни дни са извършени 907 аборта, което прави по над десет прекъсвания на бременности дневно.

Втора на парламентарната трибуна ще застане Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя ще отговори на два въпроса. Единият относно състоянието и ремонта на път I-1 от кв. "Княжово" до пътен възел Даскалово, а вторият относно състоянието на моста на река Марица в Пазарджик, който е част от републикански път II-37.

В контрола участие ще вземе и социалният министър Бисер Петков. Той ще отговаря на въпрос относно промените, свързани с осигуряване на по-добра социална закрила на най-уязвимите групи през отоплителен сезон 2019 - 2020 г. Вторият въпрос към Петков е относно възможностите за запазване на трудовата ангажираност на лицата в пенсионна възраст.

Последна в парламентарния контрол ще участва Десислава Танева, министър на земеделието. Към нея има три въпроса.

Първият е относно изплащането на обезщетенията на личните стопанства в страната заради африканската чума по свинете.

Вторият въпрос е относно одобрение на проекти на местните инициативни групи (МИГ) от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020), а третият относно одобрение на проекти по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопанските продукти", подмярка 4.1.2 "Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства" и подмярка 8.6 "Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията на горски продукти" от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ потвърдиха, че Асад е използвал химическо оръжие през май
САЩ потвърдиха, че Асад е използвал химическо оръжие през май
Планински спасители издирват изгубила се в Рила туристка
Планински спасители издирват изгубила се в Рила туристка