НОВИНИ

740-метрово знаме и копие на Санстефанския мирен договор за 3-ти март в Плевен

Плевен е градът, от чиято обсада през 1877г. зависи изхода на войната за Освобождението на България. Вижте любопитни факти от честването на днешния празник в репортажа на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:14, 03.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Няколко знакови събития белязаха 3-ти март в Плевен. Над 700-метров трибагреник, пренесен по пътя на Скобелев. Над 10 000 посетители на Плевенската панорама и първото представяне пред публика на дареното преди седмица копие на Санстефанския мирен договор на Регионалния военно-исторически музей, макар и само чрез камерата на БНТ. Оригиналът на договора и до днес се съхранява в Турския държавнен архив.

66 страници изписани на френски, официалният за онова време език на дипломацията, скрепени с четири восъчни печата, които завинаги променят картата на Европа. Още от самото заглавие на Санстефанския договор обаче е видно, че той не е окончателен, а предварителен.

Емилия Зорнишка - директор на Регионалния военно-исторически музей в Плевен: Санстефанският договор се подписва от руска страна от граф. Игнатиев и Алексей Нелидов, а от турска страна от Сафед паша и Сайдулах бей. Договорът съдържа 25 клаузи.
;

Записано е, че България възвръща своята независимост. Създава се автономно княжество, с площ от 170 хил. кв. километра, с български владетел, който ще се одобрява от Високата порта.

Емилия Зорнишка - директор на Регионалния военно-исторически музей в Плевен: Копието на Санстефанския договор е дарено от княз Никита Лобанов Островски.

След нужната обработка документът ще бъде изложен в Плевенската панорама. Посетителите там днес надхвърлиха 10 000 души.

В кулминация на тържествата се превърна 740-метрово българско знаме,съставено от над 1100 трикольора, ушито от децата на Плевен. Знамето беше пренесено по пътя на генерал Скобелев, ръководил третия най-кръвопролитен щурм срещу редута Кованлък, на 11 септември 1877 г., където сега се намира Плевенската панорама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300-метров трибагреник измина пътя на свободата в Стара Загора
300-метров трибагреник измина пътя на свободата в Стара Загора
Празнична заря-проверка в София беляза кулминацията на тържествата за Трети март
Празнична заря-проверка в София беляза кулминацията на тържествата за Трети март