НОВИНИ

Рекордно кратки дебати по втория вот на недоверие

Рекордно кратки дебати по втория вот на недоверие към правителството за провала на политиката в сектор "Сигурност". От ляво атакуваха кабинета, че е неспособен да се справи с обществения ред и националната сигурност на страната. А ГЕРБ отговориха на аргументите на опозицията не в залата, а в кулоарите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:42, 26.06.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Атака от опозицията в пленарната зала и контраатака от ГЕРБ, но в кулоарите. Такава беше тактиката днес. Левицата добави още един мотив за вота.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Задържан за притежание на наркотици е избягал току що от районното в Пловдив. Надявам се г-н Радев да го хванете до края на дебата, за да не вземе и той да пусне брада и да изчезне.
Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Бягат затворници. И днес избяга един, скочи от ареста, ама тези работи се случват. И аз имам графики и показвам, че това се е случвало и сега по-малко се случва. Това е важно да се покаже.
Корнелия Нинова: Правителството на Борисов не може да гарантира сигурност в домовете на хората от кражби, по улиците от убийства и избягали затворници. Има ли заловени и осъдени? Няма. Няма справедливост. Време е народът да я въздаде по един единствен начин - с волята и гласа си на предсрочни избори.
Валентин Радев: Тези мотиви са пълни с популизъм. Как така тя разбра, че битовата престъпност се е увеличила? Виждате как пада престъпността, не се увеличава. Кражбите виждате как падат за 10-годишен период.

От ляво бяха подготвили не само графики в подкрепа на твърденията си, а и видео с изказвания на премиера за мигрантите.

Корнелия Нинова: В първото видео г-н Борисов казва - ние сме най-надеждната граница на Европа и пазим Шенгенското пространство 100-процентово. На второто казва - трябва да си признаем, че не си изпълнихме ангажиментите и пропуснахме мигрантите към Европа - 60 000 души на брой.
Валентин Радев: Те не са паднали от небето, не са минали тайно, затова ги знаем, че са 60 000. Ми ако дойдат още 60 какво ще ги правим, ще фалираме социалната система. Или ще отидат нанякъде или трябва да ги върнем обратно. Цяла Европа ни хвали, че България е единствената, която пази най-чувствителната външна граница.
;

ДПС потвърдиха, че ще подкрепят вота.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Този вот няма да успее, твърдят тези, за които е само аритметика, пренебрегвайки комплексното действие и политическия ефект на този мощен демократичен инструмент. Не бързайте да се радвате.
Станислав Станилов - Обединени патриоти: ОП не са изпратени в Народното събрание от баба си, а са изпратени от повече от 300 000 избиратели.

Вместо да участват в дебата, от "Воля" запълваха дупки във Варна.

Пламен Христов, "Воля": Ако искате наистина да направите нещо за сигурността - отидете в избирателните си райони и последвайте примера на Марешки и "Воля" и запълнете поне една дупка по пътищата.
Елена Йончева - БСП: Вотът на недоверие мина - защото нямаше в пленарната зала нито един глас от ГЕРБ, който да оспори изнесените факти.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Те просто избягаха. Ще влезем в историята с вот, в който няма никакви аргументи.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Аз толкова смешен вот не съм виждал в живота си.

Управляващите отново заявиха, че ще изкарат пълния си мандат. Гласуването по вота ще бъде в петък сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безгрешна Хърватия на 1/8-финал след победа и над Исландия
Безгрешна Хърватия на 1/8-финал след победа и над Исландия
Малки и средни търговци на горива протестираха пред парламента
Малки и средни търговци на горива протестираха пред парламента