НОВИНИ

Ректори искат нов начин за финансиране на държавните университети

Да бъде сменен моделът за финансиране на държавните университети в страната, настояват ректори. На среща във Варна ръководителите на вузовете от Варна, Русе, Велико Търново, Свищов, Шумен и Габрово бяха категорични, че разпределянето на средствата от държавния бюджет ги поставя в неравностойна ситуация спрямо столицата. Ректорите се обявиха и против действията на служебния министър на образованието Николай Денков за промени в приема на студенти, като посочиха, че подобни стъпки не се правят в последния момент и без каквото и да е обсъждане.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински, Емил Жупов
17:38, 08.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Сегашният модел на финансиране не дава възможност на университетите по региони да се развиват, защото парите за тях постоянно намаляват и са значително по-малко от тези за столичните вузове, казват ректорите. За сравнение, през последните 3 години субсидията за Техническия университет във Варна е намаляла с близо 1.7 милиона лева, докато на колегите им в София е увеличена с над 3.3 милиона лева.

Проф. Райчо Иларионов, ректор Технически университет - Габрово
"Просто университетите са поставени в такава ситуация, че основно средствата стигат за заплати и енергийни разходи. Няма средства за модернизация, не могат да се развият нови инициативи. Моделът не е удачен."

Друг проблем е намаляващият брой кандидат-студенти. Това намалява приходите за висшите училища, което ще се отрази и на таксите през следващата академична година.

Доц. Иван Марчевски, ректор на Стопанска академия - Свищов
"Неминуемо ще доведат до увеличаване на семестриалните такси, защото разходите за издръжка на обучението са на едно и също равнище."

Сумата, която държавата отделя за обучението на един студент, е два пъти по-малка от тази за един ученик, коментират още ректорите.

Проф. Пламен Илиев, ректор на Икономически университет - Варна
"В момента все още за 8 години поред държавата отделя 693 лева за обучението по икономика."
Утре ректори от цялата страна ще се срещнат в София със служебния министър на образованието Николай Денков, за да обсъдят проблемите в сектора.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трафикантите криели нелегалните чужденци в ромските махали на София
Трафикантите криели нелегалните чужденци в ромските махали на София
ДРУГИТЕ новини: Чий е този празник?
ДРУГИТЕ новини: Чий е този празник?