НОВИНИ

Ремонт на втория етаж на Балабановата къща в Пловдив

Започна възстановяването на дървения под на втория етаж на Балабановата къща в Старинен Пловдив. Заради ремонтните дейности тази част от емблематичната възрожденска сграда ще остане временно затворена за посещения до средата на февруари.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Таня Матева
21:00, 26.01.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Балабановата къща е образец на симетричните къщи от 19-и век. Сега тя е място за различни културни прояви. От началото на януари започнаха неотложни ремонтни дейности на втория етаж на къщата.

Йордан Илиев - директор на ОП "Старинен Пловдив": "Вторият етаж на къщата е с дюшеме, което към момента най-горния слой на боята се премахва, защото с течение на времето бяха доста износени и ще бъде поставено ново покритие, цветово. То трябва да бъде издържано в цялостната концепция на къщата, цветът да бъде максимално близък до автентичния."

За ремонтните дейности е избран месец януари, тъй като през този период и туристите са по-малко. Къщата обаче не е изцяло затворена за посещения.

Гергана Костадинова - ОП "Старинен Пловдив": "Първият етаж, който също е наситен с картини - постоянна експозиция, може да бъде видян от всеки един любител на възрожденската епоха."

Обновеният втори етаж отново ще стане място за културни прояви от средата на февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна фестивалът Сурва
Започна фестивалът "Сурва"
Официално започнаха преговорите за правителство в Германия
Официално започнаха преговорите за правителство в Германия