НОВИНИ

Ремонтират тунел „Витиня“

Заради ремонт на най-дългия тунел у нас - Витиня, от днес влизат в сила ограничения в движението по автомагистрала "Хемус". До първи юли движението по моста над река Лесновска след изхода на София ще се извършва двупосочно в платното за Варна. До декември пък се затваря тръбата на тунел "Витиня" в посока Варна. Движението през тунела ще се извършва двупосочно в тръбата за София.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:50, 27.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

80-те години на миналия век. Още при строежа на тунела Витиня са заложени част от проблемите, които днес налагат ремонт на стойност 11 милиона лева. Основната задача на екипа е да овладее водата, която се стича по разломните зони и вече е предизвикала конструктивни изменения.

Проф. Николай Жечев - главен проектант на възстановителните работи в тунела: "Ето, вижте сега, зад тези ламарини са скрити кабели. Кабелните канали отдавна са превърнати във водосборна зона, в която текат всички води. Там може би е най-силната разломна зона."

За последно тунелът е ремонтиран преди 27 години. В следващите няколко дни предимно ще се правят огледи, към края на седмицата ще започнат същинските строителни работи в дясната тръба.

Инж. Георги Златев - Агенция "Пътна инфраструктура": "Ще бъдат подменени осветителите с по-икономични, асфалтовата настилка, ще бъдат освежени стените, така че да бъде подобрена пропускателната способност и удоволствието от преминаването през тази тунелна изработка."

От АПИ съветват да се кара внимателно и да се спазва ограничението от 60 километра в час. Ремонтните работи ще приключат най-късно до края на ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина в катастрофа на АМ Тракия заради спукана гума на камион
Жена загина в катастрофа на АМ "Тракия" заради спукана гума на камион
​Българите във Великобритания ще могат без проблем да изпращат пари
​Българите във Великобритания ще могат без проблем да изпращат пари