НОВИНИ

Ренесансът на виниловите грамофонни плочи

Ноемврийски базар за грамофонни плочи в центъра на София. За трета поредна година трима ентусиасти събират на едно място колекционери и любители на „винила”.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
10:42, 05.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Всичко започва преди пет години, когато приятелите от детинство Ники, Станислав и Весо решават да направят магазин за винил-маниаци:

Станислав - (Щъркела) - организатор на базара за грамофонни плочи: Идеята беше да има едно такова място за хората, на които им харесва този тип музика - винил с всичките стари техники и със старите светлини изобщо такъв дух на отминалите времена.

Слушането на плочи за тримата приятели е нещо като ритуал: ваденето на плочата, избърсването на прахта и слагането й в грамофона. А самият звук е магия, която не можеш да усетиш от стерилните, според тях, компакт дискове.

Весо (Киса) - организатор на базар за грамофонни плочи: Плочата има съвсем друга душа, съвсем друг дух, няма аналог и качеството е убийствено.
Ники - организатор на базара за грамофонни плочи:
Звукът е много изчистен. Все едно че си на концерт, седиш все едно пред сцената и слушаш това, което искаш да чуеш.

Тримата приятели са убедени, че виниловите грамофонни плочи днес изживяват своя Ренесанс. Доказателство за това са децата и младире хора, които все по-често идват на базарите, които Ники, Станислав и Весо организират всяка първа неделя от ноември.

Весо (Киса) - организатор на базара за грамофонни плочи: Все повече млади хора се запалват, може би това е последствие на бащи, майки, дядовци, въпреки че ние в България нямаме кой знае каква такава култура, за разлика от Англия, където в мазетата има наследствени плочи. В нашите има буркани и компоти.

Станислав - (Щъркела) - организатор на базара за грамофонни плочи: Основно ни прави впечатление, че се търсят винили от 60-те , 70-те - джаз, блус, рок, неща като Флойд, Цепелин, Джими Хендрикс, класически неща.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временна организация на движение във Варна заради ремонта на бул. „Левски
Временна организация на движение във Варна заради ремонта на бул. „Левски"
Крайната десница и левицата губят на местните избори в Словакия
Крайната десница и левицата губят на местните избори в Словакия