Това e станало преди 10 дни в общинската болница в Павликени. Заради небрежността на служителката жената е била обявена за издирване от полицията, а близките ѝ я търсили часове наред. На проверка в лечебното заведение днес влезе РЗИ.

Павликени

70-годишната пациентка била приета в болницата с белодробно заболяване. Заради съмнения за усложнение е назначен скенер. Изследването започнало по обяд. Няколко часа по-късно служителите в отделението, в което жената била настанена, открили, че тя не се е върнала в стаята си след скенера.

д-р Ренета Кръстева - управител на МБАЛ-Павликени: Изпращат санитарката, шофьора на болницата, но нея я няма. Дежурната сестра в отделението е звъняла на мобилния телефон на жената, на близките е звъннала. В 18 часа решихме да се сезираме полицията да ни помогнат.

Шест часа след началото на изследването при рентгена влиза старшия рентгенов лаборант.

ст. рентг. лаборант Галя Михайлова: Скенерът беше изключен и аз просто не можех да предположа, че тук има човек. Светнах лампата, бекето беше по-високо вдигнато и като влязох вече чух стоновете на жената за помощ и аз също много се изплаших. Хванах я за ръката, извиках санитарки.

Рентгеновата лаборантка Камелия Кръстева, която забравила пациентката е в продължетелен болничен след случилото. Потърсихме я по телефона за коментар, но не успяхме се свържем с нея.

След извършената вътрешна проверка в болницата служителката ще бъде наказана с предупреждение и глобена с 50 лева.

д-р Ренета Кръстева - управител на МБАЛ-Павликени: Нашата вътрешна проверка показа и тя си призна, че е забравила пациентката. Според съществуващите законови разпоредби, няколко етапа, които трябва да има като провинение. Направих първо парична санкция, това дмс, което се дава. Първото нещо, което кодексът позволява е забележка.

В момента жената е настанена за лечение в болница в София. Очакват се и резултатите от проверката на РЗИ.