НОВИНИ

"Репортери без граници": България отново е 111-та по свобода на словото

За трета поредна година, Норвегия е на първо място в доклад за свободата на медиите. В годишната класация на неправителствената организация "Репортери без граници" България е на 111-то място от общо 180 държави. Страната ни е на същата позиция като миналата година. Близкият изток и Северна Африка са районите, където е най-опасно да бъдеш журналист.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:50, 18.04.2019
6481
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Броят на страните, смятани за безопасни за журналистите, продължава да намалява, авторитарните режими засилват влиянието си върху медиите, констатира докладът на "Репортери без граници ". Изследвани са 180 държави. Друг извод на организацията е, че враждебността към журналисти в някои страни е прераснала в по-сериозни действия.

Едва в 24 процента от държавите, положението с медийната свобода е добро или задоволително и това е с два процента по-малко в сравнение с миналата година.

За трета поредна година Норвегия е победител.Финландия се е изкачила на второ място за сметка на Холандия. Последни в челната десетка са Белгия и Коста Рика.

Съединените щати са на 48 място, с три места по-надолу от миналата година. Докладът отбелязва, че никога американски журналисти не са били толкова заплашвани и никога не са търсили толкова частни фирми за охрана.

Русия заема 149 то място.

Европейският съюз и Балканите са разгледани като най-безопасната зона. Но се посочва се,че журналистите там се сблъскват с най-страшните заплахи - убийства в Малта, Словакия и България, вербални и физически атаки в Сърбия и Черна гора. Разследването на убийството на Виктория Маринова обаче доказа, че престъплението не е свързано с работата ѝ на журналист, а е с чисто криминални мотиви.

На предпоследното и последното място в класацията са съответно Северна Корея и Туркменистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинения на още седем души за катастрофата край Своге
Прокуратурата повдигна обвинения на още седем души за катастрофата край Своге
ПП Движение 21 представи листата си за Евроизборите
ПП "Движение 21" представи листата си за Евроизборите