НОВИНИ

Репортерски поглед: крачка назад в борбата срещу хепатит C у нас

Мъж от Бургас заплаши тази седмица, че ще взриви районната касата там, защото са забавили много протоколите за изписване на лекарствата му срещу хепатит С. Полицията го е задържала за 24 часа. Междувременно, без да се съгласуват с националните консултанти излязоха излязоха новите критерии за включване към лечение срещу хепатит С, които ще забавят още повече протоколите, защото трябва да бъдат сменени лекарствата с най-евтините. Как изглеждат тези мерки на фона на усилията на международната общност да се справи с епидемията от хепатит С - репортерски поглед на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
13:18, 08.01.2017
Чете се за: 02:51 мин.
Още

Изцелението е възможно, вече има лекарство. Вирусът е победен. Но тази новина вече три години се оказва невероятно предизвикателство пред страните от цял свят. А плановете са големи. СЗО и ООН смятат до 2030 година да сложат край с епидемията от хепатит С.

Мария Чернева: Сериозно ли? Това реално ли е?
проф. Джефри Лазарус - координационен център за ХИВ и хепатит С, СЗО - Да, но това трябва да е обща цел. За страните от Евросъюза е възможно до 2030 година да намалят смъртността с 80 процента. Но зависи от правителствата.

Науката, медицината даде своето. Новите лекарства атакуват директно, на различни нива вируса, бързо и без тежката поносимост към старите терапии с интерферон.

проф. Масимо Коломбо - международна чернодробна фондация EASL - Новите безинтерферонови терапии могат да премахнат вируса на 100 процента, без риск от резистентност, без странични ефекти, можем да лекуваме болни с цироза, органна трансплантация и това е революция. Изчистват вируса до 8-10 седмици, фантастично е.

И това подпали фитила на големите надежди, че човечеството може да се справи с тази епидемия. Така както преди време направи с едрата шарка, с детския паралич. И СЗО подготви първата по рода си глобална стратегия срещу вирусния хепатит. Най-важните задачи там са всяка държава да подготви стратегия, в която поне половината от хората да се изследват за хепатит С, 75 процента да получат достъп но лечение.

проф. Масимо Коломбо - Скринингови програми най-вече сред рисковите групи - проститутки, наркомани. Те са в ядрото на епидемията. Изследването е важно, за да може всяка държава да си знае пациентите и да ги включва в програми за лечение.
;

Последното проучване в европейските страни, обаче, показва сериозни разлики в политиките. Франция, Холандия и Португалия са единствените, които не ограничават достъпа до лечение. Половината от страните, обаче имат приети хепатитни планове, имат и регистри. България не е сред тях.

Татяна Райц - предс на европейската пациентска асоциация на хепатитноболните - През май миналата година беше приета глобалната стратегия на СЗО, което означава консенсус. Това означава, че моята, вашата страна е казала - да ние сме готови да направим нужното в тази насока. И сега трябва да изискаме от тях да изпълняват ангажиментите си.

България въведе революционното решение две години след останалите. Въведе го, но с големи ограничения. Само за пациенти с напреднало чернодобно заболяване. С оправданието че е много скъпо, въпреки че фирмите свалиха цените си до нивата на старите медикаменти.

проф. Масимо Коломбо - Вече има 4 фармацевтични компании, които предлагат лекарства и конкуренцията между тях неминуемо ще доведе до приемливи цени навсякъде.
проф. Джефри Лазарус - България трябва да преговаря с компаниите, за да постигне по-ниски цени на лекарствата, да разшири достъпа до лечение. Необходима ви е стратегия, регистри. Но първото условие е - политическа воля за това.

Политическата воля в България стана ясна преди дни, когато бяха публикувани новите критерии за лечение на хепатит С. Отдавна чакани, заради обещанието че лечението ще стане достъпно и за болните в начален стадий на чернодробно заболяване. Вместо това, касата ограничава избора на терапия по икономическа целесъобразност и налага определен медикамент като първи избор за лекарите. А лекарствата дори не са взаимозаменяеми и действат различно в зависимост от генотипа на вируса и придружаващите заболявания.

Проф. Красимир Антонов, гастроентеролог - Никъде в света няма нали избор - първи избор втори избор. Има опции. И обикновено опциите са в основата на ефективността на лечението. Лечението трябва да покрива максимално по-широк кръг от пациенти.
М. Ч. - А може би този избор е точно такъв?
Проф. Антонов
- Не, първия избор, ясно е написано, че този медикамент става за два генотипа. Той не може да се използва за хора, които имат напреднала чернодробна болест. Нещо повече при тези болни то е противопоказно. Така че той не може да бъде първи избор.

Освен че не е съгласуван с националните консултанти, икономическата целесъобразност е изненада за самите фирми, които са били готови да свалят още повече цените си. Но касата приключва процедурата по договаряне на отстъпки.

Деян Денев, председател на Асоциацията на фармацевтичните производители - За да се направи подобен избор, ако оставим настрани това, че медицинската целесъобразност трябва да е водеща, би следвало да има някаква състезателна процедура уредена в законодателството. Такава няма, т.е. касата действа в условията на административен произвол. Първо няма уредба, която да й позволява да прави това, второ имало е определен победител без да има състезание. Това прави решението под въпрос от гледна точка на неговата законност.

Защо се налага икономическа целесъобразност, вместо преговори за цени и по-широк достъп до лечение - това са въпроси на които и от здравното министерство и от касата отказват да отговорят. Но е показателно за политическата воля и със сигурност ще доведе до напрежение сред пациентите.

Татяна Райц - Знаете ли колко какво отчаяние е за пациентите да знаят че има лекарство, но не могат да си го позволят.
проф. Джефри Лазарус - Направете сметка - качеството на живот на болните се променя, те могат да се върнат на работа, няма да са в тежест на семействата си. Това ще промени и икономическите показатели на страните. Но явно все още не правителствата не виждат тези ползи.

Не могат или не искат да видят ползи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери на БНТ: Как се топлят в Лапландия
Малките репортери на БНТ: Как се топлят в Лапландия
Григор Димитров спечели титлата в Бризбън!
Григор Димитров спечели титлата в Бризбън!