НОВИНИ

"Репортерски поглед": Лондон и Брюксел на крачка от развода

Изминаха 9 месеца след референдума във Великобритания, на който британците казаха "не" на Европа. Тази седмица кралица Елизабет II подписа закона за Брекзит. Очаква се до края на март да бъде задействан член 50 от Лисабонския договор. Великобритания ще започне преговори с Евросъюза, а в рамките на две години раздялата трябва да стане факт.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:20, 19.03.2017
Чете се за: 03:35 мин.
По света

9 месеца игра на нерви между Лондон и Брюксел. На исторически референдум Великобритания реши да напусне ЕС. 52% избраха Острова да поеме по нов път. Eвропейските лидери призоваха процедурата по развода да започне час по-скоро.

проф. Ингрид Шикова, експерт по политики на ЕС: "Великобритания никога не е била изцяло в ЕС. Всички, които са наблюдавали нейното членство, знаят много добре, че тя непрекъснато иска някакви изключения в рамките на договорите. Емоционално Великобритания никога не е била в ЕС".
;

Първоначалният шок бързо беше заместен от бавно прехвърляне на отговорност между британските институции. Намерението на кабинета Мей еднолично да ръководи процеса по напускане беше осуетено от Върховния съд, който нареди парламента да каже "да" или "не" на напускането. Отговорът беше "да". Уестминстър излезе с проектозакон - текст от 336 думи, с който Великобритания да задейства развода. И тук се появи нова спънка - Долната камара го одобри, но Камарата на лордовете изрази недоволство, защото в предложения закон, правата на 3 милиона граждани на ЕС, живеещи и работещи на територията на Острова, не бяха защитени.

Както при повечето разводи, въпросът около раздялата на Лондон и Брюксел е при кого ще останат децата. В този случай - 3 милиона европейски граждани. Британското правителство обещава да подходи справедливо, но не уточнява как. Исканите от лордовете поправки в закона за Брекзит бяха отхвърлени. Работещите на Острова чужденци са изправени пред неясно бъдеще.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: "Не трябва да се притесняват, това е сред приоритетите на Великобритания. В рамките на Съвета, премиерът разговаря с другите европейски лидери и пожела още преди започването на преговорите статутът на европейските граждани, живеещи на Острова, да бъде уточнен. Те обаче предпочетоха тази тема да бъде обсъдена на по-късен етап. За нас изясняването на тази ситуация възможно най-скоро остава приоритет".

Вече 9 месеца въпросите след Брекзит вместо да намаляват, стават все повече, включително и дали Великобритания ще запази целостта си. Националистите от Шин Фейн в Северна Ирландия поискаха референдум за обединяване с Република Ирландия. След като преди две години шотландците отхвърлиха предложение за отделяне от общността, именно за да останат член на ЕС, сега на дневен ред е искане за втори референдум за независимост. Премиерът Никола Стърджън пожела това да стане до пролетта на 2019 г., а аргументът ѝ - 62% от шотландците гласуваха "за" оставане в евросъюза и това, което предстои да се случи, е обратното на онова, за което се обявиха. Отговорът на Тереза Мей:

"Сега не е моментът за това. Политиката не е игра".
;

Така надеждите на Единбург за собствен избор бяха попарени. Или поне засега.

Датата 31 март е сред малкото сигурни неща около Брекзит - крайният срок преди да бъде задействан член 50-ти. След одобрението на двете камари на парламента, законът за Брекзит получи и одобрението на кралица Елизабет II. Сега всичко е в ръцете на британското правителство. Въпросът е какво ще се споразумеят Лондон и Брюксел.

Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: "Искаме да постигнем едно равнопоставено партньорство с ЕС, което да се основава на нашите дългогодишни исторически, културни и търговски взаимоотношения. Гледаме оптимистично на постигането на договорка, която е добра както за Европа, така и за Великобритания".
проф. Ингрид Шикова, експерт по политики на ЕС: "Великобритания е една голяма страна, с влияние, жалко, че напуска ЕС, но мисля, че ЕС ще съумее да съществува и не само да оживее, а и да работи активно и без Великобритания. Ако търсим в лошото нещо добро, както е нашата поговорка "всяко зло за добро", излизането на Великобритания предизвика една много сериозна дискусия. Не зная дали щяхме да имаме Бялата книга на ЕК, не съм убедена, че щяхме да имаме толкова интензивни дискусии за бъдещето на ЕС, ако го нямаше Брекзит".

2017 е година, в която ще стане ясно как ще се промени политическата карта на Европа. В голяма част от страните членки предстоят ключови избори. Вотът на холандците даде лъч оптимизъм, че страховете за възход на евроскептицизма, може и да не се оправдаят. преди това и австрийците предпочетоха за президент привърженик на идеята за Обединена Европа.

Можем ли да кажем, че противно на очакванията, Брекзит няма да предизвика ефекта на доминото и разпадане на ЕС, а точно обратното - по-силен съюз?

проф. Ингрид Шикова, преподавател по европеистика в СУ "Св. Климент Охридски": "Аз мисля, че няма да има ефект на доминото, също забелязвам една такава тенденция - да се консолидира ЕС. Разногласията не са избегнати в никакъв случай, нека не звучи наивно, но наистина ЕС най-малкото прави усилия да бъде единен. Защото съгласете се, че ако една държава от ЕС е нестабилна, това крие опасност и за останалите държави. Мисля, че и ЕС, и Великобритания са по-склонни за един по-мирен и по-спокоен развод, но въпреки всичко не трябва да забравяме, че позицията на ЕС е за това да не дава много отстъпки на Великобритания, т.е. да не дава възможност на други страни да кажат "ето, на Великобритания бяха дадени много отстъпки, ние можем да постъпим по същия начин".

9 месеца след британския референдум, мнозина отказват да повярват, че кралството действително ще напусне Европейския съюз. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази надежда, че някой ден "отново ще е в една и съща лодка с Великобритания". Кабинетът Мей обаче стриктно следва своя план.

Тереза Мей, министър-председател: "Брекзит означава Брекзит".
Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: "Великобритания реши и съдбата ѝ вече е извън рамките на ЕС, не мисля, че има каквато и да е възможност за провеждане на второ допитване по този въпрос. Премиерът Мей е посветена на това да изпълни волята на британския народ".

Преди това да стане, лидерите на останалите 27 страни членки на евросъюза ще се съберат на ключова среща на върха в Рим. Ще бъде отбелязана годишнина от подписването на Римските договори, положили основите на обединена Европа. Ще бъде обсъдена и Бялата книга - бъдещето на Европа.

проф. Ингрид Шикова, експерт по политики на ЕС: "Както е казал Алтиеро Спинели, един от идейните бащи на обединението в Европа - пътят няма нито да е лесен, нито да е сигурен, но ние трябва да го извървим този път и ще го извървим. Защото Европа може да бъде силна, само ако е обединена. И това трябва наистина да бъде водещото послание на всички лидери, които ще се съберат в Рим. Това е само началото, след това ще има един дълъг и бих казала наистина сложен процес на преговори, най-вече защото това се случва за първи път".

С Брекзит за първи път след десетилетията на разширяване, ЕС ще се смали. Ще успее ли съюзът да спре този процес и да се реформира, ще съумеят ли националните правителства да вземат тежки и съдбоносни за държавите си решения? Едно е ясно - Брекзит даде тласък на промяна в Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравната инспекция призова майките да имунизират децата си срещу морбили
Здравната инспекция призова майките да имунизират децата си срещу морбили
Ще сработи ли планираният от Финландия гарантиран доход от 560 евро на човек?
Ще сработи ли планираният от Финландия гарантиран доход от 560 евро на човек?