НОВИНИ

Репортерски поглед: "Панамагейт"

Седмицата започна с мащабно разследване, което извади на показ паралелната структура на богатите и властимащите. Политици с недеклариран бизнес, избягване на санкции, търговия с оръжия, шпионски игри... "Панамагейт" е определяно като най-масивното изтичане на данни в историята.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:00, 10.04.2016
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Сигмундур Давид Гунлаугсон - бивш премиер на Исландия: "Винаги съм декларирал активите си, нямам скрити активи..."
Дейвид Камерън - премиер на Великобритания: "Платил съм данък върху дивидентите, всичко е обложено с британски данъци по нормалния начин".
Петро Порошенко - президент на Украйна: "Веднага, след като станах президент декларирах целия си бизнес и го преместих в напълно прозрачен тръст..."
Владимир Путин - президент на Русия: "Какво направиха - произведоха информационен продукт..."

12 настоящи правителствени и държавни лидери, 60 роднини или държавни служители, над 500 банки са свързани с офшорен бизнес.

Всичко започва в края на 2014-та с криптиран чат...

Джон Доу: Здравейте.

Джон Доу: Говори Джон Доу...

Джон Доу: Интересувате ли се от информация, която искам да споделя?

Анонимен източник се свързва с германския вестник Зюддойче Цайтунг и предлага информация - 11 милиона и половина документи от адвокатската кантора Мосак Фонсека, специализирана в регистрация на офшорни компании. Най-мащабното изтичане на данни в историята - обема информация е толкова голям, че германското издание се свързва с Международния консорциум на разследващите журналисти, базиран във Вашингтон. 400 журналисти от над 100 медии в близо 80 държави по света започват разследване.

Но това не е първото изтичане на информация за офшорните зони.

Ивайло Станчев - журналист от в-к "Банкер": "Тази паралелна икономика съществува поне от няколко десетилетия, това е безспорно. Нито сегашното изтичане на информация, нито предишните три, защото имаше освен Офшорлийкс и Суислийкс, и Люксембурглийкс през годините и сега "Панама Пейпърс". Те само вкарват темата в обръщение".
Доц. Николай Иванов, бивш шеф на финансовото разузнаване: "Това трябваше да се случи все някога. Просто защото тази система се разрасна много, използваше се много активно и все някога трябваше да се получи подобно нещо".

Новото е добре забравеното старо, но този път има действащи държавни лидери - нещо, което досега не се е случвало.

Предполагаема мрежа за пране на милиарди долари от обкръжението на руския президент Владимир Путин, братовчед на китайския президент Си Цзипин, украинският президент Петро Порошенко, бащата на британския премиер Дейвид Камерън и три от децата на пакистанския премиер Наваз Шариф, ключови членове на етичната комисия на ФИФА, десетки германски банки. "Панамагейт" извади мръсните снимки от света на богатите и показа, че за тях правилата не важат.

Ивайло Станчев: "Офшорният свят е за богатите, не е за по-бедните. Ние си плащаме данъците такива, каквито са по места - 20-30%, те не плащат нищо".

Офшорките всъщност са напълно законни.

Доц. Николай Иванов: "Офшорките са убежища на три неща - на банкова тайна, т.е. не можем да видим кой е титулярът на сметката, на търговска тайна - не можем да кой е реалният собственик на компанията и предоставят офшорни финансови услуги, което ние видяхме с Панама".

Но именно анонимността е почвата, на която най-добре виреят престъпленията - заобикаляне на санкции, пране на пари, данъчни измами, търговия с оръжия.Веднага след началото на "Панамагейт" беше поставен въпросът откъде тръгва разследването и кой печели от него.

Ивайло Станчев: "Спорен е въпросът защо не е публична тази база данни, в днешен ден това е много лесно - с един линк към техния сървър всеки може да ги чете, дори да не ги сваля за себе си". Защо "Офшорлийк" беше публикуван целия и беше направен специален сайт, който позволяваше структурирано търсене дори по име. И на мен това ми е много чудно, което пък засилва теориите на конспирация, колкото и да се опитваме да избягаме от тях".

Всички се питат защо няма разкрития, свързани със Съединените щати.

Ивайло Станчев: "Защо им е на американците да ходят по някакви островчета из океаните, като самите те на тяхна територия, така наречените не офшор, а оншор щати като Невада, Уайоминг, Южна Дакота, Делауеър...От години се знае, че там условията са дори по-благоприятни от тези в някои офшорни юрисдикции".

Но най-важният въпрос не е защо няма представители на една или друга държава, а какво следва след "Панамагейт". Първата жертва стана исландският премиер - Сигмундур Давид Гунлаугсон.

Началото на разкритията провокира протести - 10 000 от малко над 300-хилядното население на страната излезе на улицата. Последва оставка.

Разследване от мащаба на "Панамските документи" може да има реален ефект само в здрави общества, казват анализаторите.

Ивайло Станчев: "В Русия, дори там, доколкото четох реакциите, хората даже не са много възхитени, че техният президент само два милиарда има. Очаквали техният президент, че ще има много повече. Това показва изключително различната степен и на търпимост, и на възприятия към офшорния бизнес, към данъчни и каквито и да е измами. В Арабските страни или пък в Китай, там информацията изобщо не беше публикувана".


;

С "Панамагейт" започнаха призиви за повече данъчна прозрачност, но дали ще последват и реални реформи. След финансовата криза от 2008 година и серията от изтичания - "Офшорлийкс", "Суислийкс" и "Люксембурглийкс" падна банковата тайна в Швейцария, Европейският съюз започна борба срещу заобикалянето на данъци. А сега се говори за създаване на публични регистри, които да разкриват собствениците на офшорки. Но очакванията за реална промяна са песимистични.

Ивайло Станчев: "Всъщност кой ползва офшорките - богатите и най-вече политиците, за да скрият своята връзка с бизнеса. Няма как да очакваме тези хора, които най-много ползват офшорките да променят правилата, така че те да ги няма вече".

Дори офшорната индустрия да стане по-прозрачна, схемите ще останат под една или друга форма.

Доц. Николай Иванов, бивш шеф на финансовото разузнаване: "В офшорките влизат и през тях започват да се движат пари, които са придобити от престъпления. Обикновено тези неща стават през банките и през други механизми. Отпускане на някаква световно неизвестна фирма на кредит, който не се връща към банката, или пък се връща в съответната държава като инвестиция. Твърде много са механизмите".
Ивайло Станчев: "В офшорните дестинации по различни оценки се крият или се въртят между 7 и 30 трилиона долара. Това е някакво огромно число активи. Очевидно интересът е към него. къде и кой ще приеме тези пари, защото те няма да изчезнат. Със сигурност ще има нови горещи точки на картата, които в следващите месеци и години, ще привлекат огромно количество от тези пари".

А разкритията продължават да излизат едно по едно в различни точки на света. Ще надникнем в света на богатите, ще излязат много любопитни имена, но реално разкритие за укриване на данъци и пране на пари не се очаква. Причината - панамските документи показват регистрации на фирми, но не и финансови потоци. Но "Панамагейт" е само част от новата ера на изтичане на масивен обем от информация, която искаме или не - променя светът и начинът, по който той е устроен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на меда събира пчелари в Добрич
Фестивал на меда събира пчелари в Добрич
Отново протест в защита на парк Бедечка в Стара Загора
Отново протест в защита на парк Бедечка в Стара Загора