НОВИНИ

Репортерски поглед: "За" и "против" военното обучение в училище

Ще бъде ли въведено военно обучение в училищата? Новият министър на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти декларира необходимостта от това. Специално за "По света и у нас " Каракачанов обясни, че сегашните часове, в които се преподава отбранителна подготовка, не са достатъчни и е необходимо да бъдат включени повече практични занимания. Това според министъра може да се превърне в стъпка за привличане на кадри за попълване на българската армия. Гледните точки - "за" и "против", вижте в репортерския поглед на Стоил Рошкев.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:15, 14.05.2017
Чете се за: 02:14 мин.
У нас

Военното обучение в училище. Какъв да е обхватът му? Ще станем ли по-подготвени за реакция при екстремни ситуации, а националният ни суверенитет по-стабилен?

Преди повече от четвърт век началното военно обучение беше изконен предмет в училище. Учеха ни как да слагаме противогази, запознаваха ни с различен тип оръжия. После това отпадна. А как е сега?

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Към момента в 9 и 10 час се изучават по 5 часа и то в часа на класния теми, свързани с Българската армия. Две или три от темите са история на Българската армия, дотук добре. Останалите познания, които се получават от тези 5 учебни часа на година са изцяло теоретични. Идеята за военно обучение в училище е за реално военно обучение.
Полковник Георги Петков - началник на Централното военно окръжие: Учениците очакват, след като преминават някаква теоретична подготовка, тя да бъде подплатена с придобиване на способности и умения в тях.
Кристина Богданова, ученичка в 10-ти клас: Би било още по-хубаво ако ни показват на практика как да се справяме, как да си поставяме противогази.
Иван Димитров - ученик в 10-ти клас: И като цяло армията е голям компонент от нашата държава, на която е нужно да се отдели повече внимание.

От друга страна, пацифистите и тези, които са против военното обучение, смятат, че вече сме в 21 век и учениците не трябва да придобиват военни умения, а по-скоро трябва да бъдат учени на това как да влизат в диалог с другите.

- Те си имат достатъчно неща, които трябва да учат в училище.

- Като цяло не трябва да се втълпява на децата, че трябва да се защитават по някакъв начин от околните, ами трябва да общуват с тях.

- Не мисля, че трябва да се готвим за война, има по-важни умения, които трябва да се придобият.

Съвременният свят обаче е непредсказуем. Войната в Сирия продължава, терористични актове се случват постоянно: Брюксел, Лондон, Париж, Берлин, Санкт Петербург. D

Новият български министър на отбраната от Обединените патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов вече неведнъж заявява необходимостта учениците да бъдат подготвени предварително как да реагират при военен конфликт, терористичен акт, природни бедствия, как се оказва първа помощ.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Няма нужда да откриваме топлата вода или по-точно - когато се блъснем в стената, тогава да се учим как да реагираме. Умните хора знаят, че Черно море е солено, не изпиват солената вода, докато разберат това, умните хора се подготвят предварително и когато се наложи, реагират адекватно. Това е смисълът на военното обучение, а не формално водене на подобна дисциплина в училище, която не дава абсолютно никакви практически умения на младите хора.
Емилия Лазарова - директор на Втора английска гимназия, София: Почти всички класни ръководители са споделяли, че учениците имат желание да видят нагледно всичко това, за което се говори. Питали са има ли такива центрове, в които могат да се провеждат обучения.


;

Сега теоретичната подготовка за отбраната на страната се води от военнослужещи от Централното военно окръжие. Оттам смятат, че е настъпило времето учениците да получат реална военна подготовка: не само разказ за героичните моменти от миналото на Българската армия, а предаване на практически умения и знания.

Полковник Кирил Петков - началник на Централното военно окръжие: И да ги мотивираме, в един момент да изберат.

Министърът на отбраната коментира пред "По света и у нас", че чисто законово не е сложно да бъде въведено реално военно обучение.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Първо, военното обучение е въпрос на една междуведомствена работна група между Министерството на отбраната и Министерството на образованието, и второто нещо, което е - начинът, по който ще бъдат набрани хората, които ще преподават тази дисциплина.

След навлизането на практична военнa подготовка, идеята на Красимир Каракачанов е да се въведе и принципът на доброволната служба за 3 или 6 месеца.

Министърът на отбраната е убеден, че ще има достатъчно млади хора, които ще пожелаят да минат през подобно реално обучение в казармата и по думите му това е един от начините да се направи крачка към попълване на Българската армия, на която в момента не ѝ достигат над 5500 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успехът на Кристиан Костов показа, че талантът няма граници
Успехът на Кристиан Костов показа, че талантът няма граници
Салвадор Собарл се нуждае от трансплантация на сърце
Салвадор Собарл се нуждае от трансплантация на сърце