Републиканците и демократите в разгорещена битка на процеса срещу Доналд Тръмп

В горната камара на американския Конгрес започна по същество процесът за отстраняване на Доналд Тръмп от поста му. Сенатът се преобрази в съдебна зала, след като Камарата на представителите гласува миналия месец за импийчмънт на президента - за злоупотреба с власт и за въпрепятстване на разследването срещу него. Още в първите секунди на процеса тази вечер републиканците и демократите влязоха в разгорещена битка - за процедурните правила.

от Деян Йотов
преди 1 месец
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс ръководи формално процеса. Но правилата за хода му на практика определя лидерът на мнозинството на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл. Демократите възнегодуваха остро срещу изложения от Макконъл план с обвинения, че той иска да блокира изслушването на свидетели и представянето на нови доказателства.

Адам Шиф, конгресмен от Демократическата партия: Тези правила не са за справедлив, а за опорочен процес. Ако ще е такъв, значи не искат американският народ да види доказателствата и възнамеряват да действат в съзвучие с президента - да му позволят да продължи да възпрепятства Конгреса и да лиши американците от правото да разберат истината.
Чък Шумър, лидер на Демократическата партия в Сената: Резолюцията на Макконъл е национален срам. Това ще остане в историята като един от мрачните дни на Сената.

Макконъл обясни, че обвинението, начело с конгресмен Шиф, и адвокатите на Тръмп ще имат по 3 дни за пледоарии. След това сенаторите, в ролята на съдебни заседатели, ще могат да задават уточняващи въпроси. И чак накрая демократите могат да се надяват.

Мич Макконъл, лидер на Републиканската партия в Сената: Сенатът тогава ще реши дали ще са необходими каквито и да било допълнителни доказателства или разпити на свидетели, за да си изясни дали решението на Камарата на представителите за импийчмънт е успяло или не е успяло да прескочи високата летва на изискванията, за да бъде отменен резултатът от демократични избори.

В началото на процеса срещу него Тръмп беше в Давос на Световния икономически форум, като обясни, че това за него е много по-важно.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Онова е просто измама. Лов на вещици, който продължава вече години. И честно казано е срамота.

С 53-ма републиканци от общо 100 сенатори първо в историята отстраняване на президент на Съединените щати от поста му изглежда невъзможно. Защото за това са необходими минимум 67 сенаторски гласа.

Топ 24
Най-четени