Християндемократите остават първа политическа сила в германската провинция Хесен, въпреки значителната загуба на глaсове в сравнение с предишния вот. Това сочат първите прогнозни резултати от изборите за регионален парламент. "Алтернатива за Германия" влезе и в последния парламент във Федералната република, в който не беше представена. След изборите в Бавария вотът в Хесен е вторият решаващ тест за издръжливост както на канцлера Ангела Меркел, така и на правителството в Берлин.

Вижте повече подробности от кореспондента ни в Германия Мария Стоянова.

Тежки загуби, исторически провал, тотален срив за управляващите в Берлин - това са само част от първите реакции и коментари след предварителните резултати от вота.

Оказва се, че победителите всъщност са малките партии - "Зелените" и "Алтернатива за Германия", а изборите са наказателни за управляващите към този момент.

Става ясно и още нещо - че след 18 години като председател на Християндемократическата партия, Ангела Меркел вече не може да печели избори, въпреки че се включи в кампанията през последните няколко дни.

Сега най-важният въпрос за германците е кои ще са новите лидери на двете най-големи партии в страната, след като консерваторите също понесоха поражения от вота в Хесен.

"Алтернатива за Германия" пред нов пробив

"Алтернатива за Германия" пред нов пробив

Дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" се готви утре за нов пробив в политиката на Федералната република. Тя ще влезе и в последния местен парлам...