НОВИНИ

Решаващи избори в германската провинция Хесен

Християндемократите остават първа политическа сила в германската провинция Хесен, въпреки значителната загуба на глaсове в сравнение с предишния вот. Това сочат първите прогнозни резултати от изборите за регионален парламент. "Алтернатива за Германия" влезе и в последния парламент във Федералната република, в който не беше представена. След изборите в Бавария вотът в Хесен е вторият решаващ тест за издръжливост както на канцлера Ангела Меркел, така и на правителството в Берлин. Вижте повече подробности от кореспондента ни в Германия Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:22, 28.10.2018
Чете се за: 00:22 мин.
По света

Тежки загуби, исторически провал, тотален срив за управляващите в Берлин - това са само част от първите реакции и коментари след предварителните резултати от вота.

Оказва се, че победителите всъщност са малките партии - "Зелените" и "Алтернатива за Германия", а изборите са наказателни за управляващите към този момент.

Става ясно и още нещо - че след 18 години като председател на Християндемократическата партия, Ангела Меркел вече не може да печели избори, въпреки че се включи в кампанията през последните няколко дни.

Сега най-важният въпрос за германците е кои ще са новите лидери на двете най-големи партии в страната, след като консерваторите също понесоха поражения от вота в Хесен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от НГДЕК почистиха паметните плочи на народни будители
Ученици от НГДЕК почистиха паметните плочи на народни будители
За седма поредна вечер майки на деца с увреждания излязоха на протест
За седма поредна вечер майки на деца с увреждания излязоха на протест