НОВИНИ

Решават мярката на шведския турист, ритнал камериерка в лицето

Шведският турист, който ритна брутално камериерка в главата, е задържан за 48 часа. В четвъртък Районният съд в Несебър ще реши дали 53 -годишния швед да остане за постоянно в ареста, за това настоява прокуратурата. Ударената жена днес даде показания. На фона на драстичния случай - позицията на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин: за бранша е добре инцидентът да отшуми по-бързо и да не се акцентира на това, че туристът е швед, за да не загубим туристите от скандинавските страни.

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 07.06.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Пред камерите обаче застана председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. След възмущението, което предизвика изказването му сутринта, че случаят трябва да утихне бързо заради опасност от отлив на шведски туристи, той обясни, че е за строгото наказание на нападателя, но призова да не се подчертава неговата националност.

Медицинската експертиза на камериерката ще даде яснота по кой член от Наказателния кодекс ще бъде повдигнато обвинение на туриста. Според юристите в такива случаи законът предвижда лишаване от свобода между 3 и 6 години. Днес пострадалата Диана даде показания пред следствието, но отказа да говори пред журналистите.

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Нито аз, нито моите колеги защитават този побойник. Става въпрос съвсем за друго. Да се спре антишведската кампания.

БНТ: Кое Ви кара да мислите, че има антишведска кампания?

- Ами така мислят моите колеги, които работят с шведите.

БНТ: Ама какво ги кара да мислят така?

- Преди 5 години ми казаха, че е имало същия проблем с някакъв там барман - побой и след това само за 3 години клиентите са намалели с 50 на сто.

При настоящия случай задържането на агресивния турист за 48 часа идва чак след появата на кадрите в социалните мрежи. Първоначално 53-годишният Ралф Суденберг е задържан след сигнала за инцидента. Останал е в ареста за 24 часа, както предвижда законът. После се преместил в друг хотел. Сега е във временния арест на Бургаския затвор. Дали ще остане там за постоянно, ще реши утре Районният съд в Несебър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руска хакерска атака ли е виновна за кризата в Близкия изток?
Руска хакерска атака ли е виновна за кризата в Близкия изток?
Работодателите нямат право да изискват документ за личното финансово състояние
Работодателите нямат право да изискват документ за личното финансово състояние