НОВИНИ

​Решението за пускането на мега-бомба над Афганистан е било изцяло тактическо

Това заяви главнокомандващият на американските войски в страната. Загинали са 36 джихадисти, няма цивилни жертви. Американският президент Донадл Тръмп, приветства нападението.

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 14.04.2017
7188
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Американските военни разпространиха кадри от момента, в който най-голямата неядрена бомба поразява позициите на джихадистите в Афганистан. Решението за изпoлзването на боеприпаса, наричан още "майката на всички бомби", е взето в пълна координация с Вашингтон и е изцяло тактическо.

Ген. Джон Никълсън, командващ американските сили в Афганистан: "Заради наличието на тунели и пещери използването точно на този вид оръжие беше подходящо. Това ни позволи да преодолеем препятствието и да продължим офанзивата в южната част на Нангархар - това е отговорът на въпроса защо сега. Сега беше точният тактически момента за използването на този вид оръжие срещу тази цел."

От правителството на Афганистан също увериха, че пускането на бомбата е координирано с тях, и подчертаха, че е направено всичко възможно да бъдат избегнати цивилни жертви. Бившият президент на Афганистан обаче - Хамид Карзай критикува остро Съединените щати за пускането на бомбата.

Бомбата е тествана още през 2003 година, но за първи път беше използвана при бойни действия. Тя тежи около 10 тона и е дълга 9 метра. Бомбардиран е подземен комплекс, използван от бойци на Ислямска държава зa придвижване и тайни срещи. Мястото е провинция Нангахар, където преди седмица войник от американските части беше убит при започналата през март офанзива срещу джихадистите в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия изрази безпокойство от напрежението на Корейския полуостров
Русия изрази безпокойство от напрежението на Корейския полуостров
Много румънци посрещат Великден на нашето Черноморие и в Русенско
Много румънци посрещат Великден на нашето Черноморие и в Русенско