НОВИНИ

Решителна седмица за бъдещето на Каталуния

Започва решителна седмица за бъдещето на Каталуния. Предвидено е пленарно заседание на каталунския парламент, а Мадрид трябва да гласува мерки за поемане на контрола върху автономната област, която иска да обяви независимост.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:29, 23.10.2017
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Поредният срок за Каталуния изтече, за да бъде продължен с нов. В събота, 21 октомври, се състоя извънредно заседание на испанското правителство, по време на което бяха приети мерки за възстановяване законността и конституционния ред в областта. Те ще влязат в сила, ако бъдат одобрени в Сената, чието заседание е насрочено за този петък, 27 октомври. Мерките са приети в рамките на член 155 от Конституцията, който предвижда в случай на необходимост въвеждането на пряко управление от Мадрид над каталунската автономия.

Сега топката отново е в регионалния каталунски лидер Карлес Пучдемон. Само че този път той има много малко възможности за маневри. До петък той трябва да се подчини на централната власт в Мадрид и да приеме свикването на предсрочни регионални избори в Каталуния. Ако не го направи, испанското правителство ще задейства член 155-ти, което фактически вече е направено чрез мобилизацията на хора от Мадрид, които се готвят да поемат контрола над регионалните министерства. И да организират нови избори.

Каталунският лидер е изправен пред историческа отговорност - да продължи да настоява за независимост на областта или да остави автономните институции на Каталуния да бъдат поети от Мадрид. Втората възможност ще е безпрецедентна в новата история на Испания, но не и в исторически план. Различията между Испания и Каталуния датират от три века. Още през 1714 година Барселона е подчинена на испанския крал, а цялата област губи своите права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две италиански области поискаха повече автономия
Две италиански области поискаха повече автономия
Петдесет души бяха убити при вътрешни борби между талибански групи
Петдесет души бяха убити при вътрешни борби между талибански групи