НОВИНИ

Реставрират статуите на Парижката "Света Богородица"

Статуи полетяха в небето над Париж. Фигурите на Парижката "Света Богородица" ще бъдат реставрирани, а статуите от друга емблематична сграда вече имат точни копия, които бяха монтирани върху покрива ѝ.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:26, 15.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

16 медни статуи на светци бяха премахнати от покрива на катедралата "Света Богородица" в Париж с помощта на 120-метров кран. Причината е реставрация. 3-метровите статуи тежат по около 150 килограма. Те са монтирани на катедралата през XII век. Реставрацията ще се извърши в Югозападна Франция и ще се върнат отново в Париж тази есен.

Парижката "Света Богородица" е един от символите на френската столица и годишно е посещавана от около 12 милиона посетители.

Ангели полетяха в небето и от друго място в центъра на Париж - от покрива на бившето абатство Вал дьо Грас. Проектът за реставрация на един от историческите паметници на Франция е на стойност 3,3 млн. евро.

Бароковата сграда е построена през 1645 г. по нареждане на кралица Анна Австрийска, съпруга на Луи XIII, в чест на раждането на сина им Луи XIV.

Статуите са поставени през 1661 г. и са дело на френския скулптор Филип Бюистер. През 1995 г. са отнесени за реставрация.

Преди две години френското министерство на културата взема решение да направи точни копия. Използван е същият камък, от който са изработени оригиналите, които вече ще могат да бъдат разгледани във вътрешността на църквата.

Статуите-реплики тежат между 700 килограма и тон и половина, а за направата им скулпторите не крият, че са използвали и някои модерни технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон представя мерки в отговор на исканията на жълтите жилетки
Макрон представя мерки в отговор на исканията на "жълтите жилетки"
​Хакнаха акаунта на партията на шведския премиер
​Хакнаха акаунта на партията на шведския премиер