НОВИНИ

Ресторант, обслужван изцяло от роботи, отвори врати в Китай

Първият в света ресторант, обслужван изцяло от роботи, отвори врати в Китай. Заведението в Пекин е част от изключително популярна верига за хранене в Китай. Роботите обаче са разработени в Япония. Те вземат поръчките на клиентите, подготвят ястията и ги сервират.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:36, 23.01.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В залата има шест хуманоидни робота, които "сноват" между кухнята и масите. След като клиентите направят своя избор, са необходими 10 минути, за да се приготви храната и да се поднесе. В кухнята роботите също играят важна роля.

Жу Менги, шеф на център за иновации: Създадохме полуавтоматизирана кухня, в която роботите извършват част от работата механично, така от една страна се намалява работата на хората и съответно броят на работещите.

Клиентите са доволни, но все пак нещо им липсва.

Клиент: Интересно е да видиш как роботите сервират храната. Единственият минус е, че не могат да си бъбрят с хората.

Понякога, все пак се налага човешка намеса. Когато клиентите са твърде много, се налага сервитьори да им помагат, или ако трябва да се поднесе нещо с лед.

Ресторантът с роботи предизвиква огромен интерес в Пекин - и сред китайците, и сред туристите. Засега е само един, но е въпрос на време подобни ресторанти да станат обичайна гледка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дронове прекъснаха за кратко работата на американското летище Нюарк
Дронове прекъснаха за кратко работата на американското летище Нюарк
Ниагарският водопад замръзна
Ниагарският водопад замръзна