НОВИНИ

Тежка загуба за Християнсоциалния съюз в Бавария, победа за Зелените

На изборите в южната германска провинция Бавария управляващият консервативен Християнсоциален съюз претърпя тежка загуба и се раздели с абсолютното мнозинство в местния парламент. Сега се нуждае от коалиционен партньор. Социалдемократите регистрират най-сериозната си загуба в западната част на Федералната република и от втора, стават едва пета политическа сила в Мюнхен. Ликуват Зелените, които бележат исторически успех, с който стават втора по значение партия. За пръв път „Алтернатива за Германия“ влиза в баварския парламент.В Германия разчитат сигнала на избирателите като ясна демонстрация на недоволството от управляващата страната широка коалиция.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:05, 14.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Съпредседателят на парламентарната група на крайнодясната партия Алтернатива за Германия каза, че който се опитва да заблуди избирателите, ще бъде наказан. Тя имаше предвид факта, че консервативният Християнсоциален съюз, който в продължение на десетилетие даваше пример на народните партии в Европа, се опитва да имитира Алтернатива на Германия в твърдия ѝ тон, в политиката към бежанците и най-вече в конфронтацията срещу канцлера Ангела Меркел. Така съюзът очевидно загуби избирателите в центъра на политическия спектър и малко в ляво.

Затова и печелят Зелените:


  • Християнсоциалният съюз: 35,5%
  • Зелените: 18%
  • Независимите консерватори - Свободните избиратели: 11,5%
  • Алтернатива за Германия: 11%
  • Свободните демократи: 5%

Досегашният и може би бъдещ премиер на Бавария Маркюс Зюдер е уверен, че ще може да се състави правителство:

Маркус Зьодер премиер на Бавария: Резултатът е такъв, какъвто е и не може да бъде разкрасен с думи. В следващите дни ще имаме доста време да говорим за причините, довели до него, факт е обаче, че получихме ясно задание от избирателите да съставим правителство и се заемаме с това, така че да формираме стабилно правителство в Бавария.
;

От политическа гледна точка, тази вечер Берлин е много нервен, защото социалдемократите също имаха лош резултат на изборите в Бавария, които бяха смятани за своеобразен лаксум на обществените настроения. Изключително решителни бяха думите на кмета на Мюнхен, социалдемократ, който поиска отговорност от ръководството на партията.

Възможно е да сме свидетели на министерските кресла в Берлин, където вътрешният министър е лидерът на Християнсоциалния съюз; възможно е да наблюдаваме и земетресение при социалдемократите, като е възможно да поискат да се оттеглят от коалицията, защото участието им в нея им носи минуси.

;

Настроенията сред избирателите бяха смесени:


Гласувах както винаги. Всяка партия си има плюсове и минуси, или понякога създава бъркотия, но човек трябва да избира според възгледите си.

Ние живеем добре. Не ми харесват обаче свадите с Берлин, това навреди доста на доверието, включително на моето.

Християнсоциалният съюз е на власт от много време, не е зле в парламента да влязат и други партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световната банка: Родено у нас дете разгръща 68% от потенциала си
Световната банка: Родено у нас дете разгръща 68% от потенциала си
Важно е да има дебат по обществено значимите теми, заяви президентът Радев
Важно е да има дебат по обществено значимите теми, заяви президентът Радев