НОВИНИ

Рибново на протест: Над 400 домакинства са без вода цяла седмица

Над 400 домакинства от село Рибново са без вода вече една седмица. Това накара хората да излязат на протест днес и да заявят, че искат отделяне от ВиК-Благоевград. Източниците, които захранват селото с питейна вода са замръзнали. От водното дружество казаха, че ще въведат режим на водата, но и това няма да реши проблема.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
17:35, 08.01.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

И двата водоизточника, които захранват селото са покрити с около 30 сантиметра лед, водата в тях е замръзнала и няма как да достигне до домовете на хората. Местните жители вече няколко дни помагат на служителите на ВиК да разбият леда.

- Петнадесет дена - две внучета имам, не мога да ги изкъпя да идат на училище.

БНТ: По-колко пъти на ден идваш тука да пълниш вода?

- Е по много по 4-5, то водата не ти стига, върви много.

Според кмета на селото водопроводът, който е изграден преди няколко години за около 3 млн. лв. не се поддържа добре.

Феим Иса, кмет на Рибново: Всичко е разбито, водопроводът е етернитов, затова се губи и част на водата. Затова са необходими големи инвестиции.
;

Хората от Рибново казаха, че им се налага всяка зима да подменят замръзналите и счупени водомери и тръби. Затова отказват вече да плащат на ВиК за водата, която ползват и настояват да се отделят от дружеството.

- Подписка внесохме, че ще спрем да плащаме, ако не ни вземат грижа за водата и призоваваме населението да спрат да плащат водата.

От ВиК-Благоевград казаха, че проблемът може да се реши, като се изгради допълнителен водопровод, тъй като в момента водата, която захранва селото не достига дори и през лятото.

Росица Димитрова, управител на ВиК- Благоевград: Изграждане на 3 километра водопровод с още 2 водохващания, които ще осигурят още около 13 литра вода и сами виждате, че вече ще бъде решен трайно проблема с водоснабдяването на село Рибново.

Средствата за изграждането на водопровода, обаче трябва да бъдат осигурени от община Гърмен, казаха още от ВиК-Благоевград. Кметът на Гърмен Минка Капитанова обясни, че е кандидатствала за финансиране към министерството на регионалното развитие, но все още няма одобрение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненадващо посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пекин
Изненадващо посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пекин
Константин Папазов за ексцесиите срещу Балкан пред БНТ: Феновете трябва да са по-търпеливи към съперника (Видео)
Константин Папазов за ексцесиите срещу Балкан пред БНТ: Феновете трябва да са по-търпеливи към съперника (Видео)