НОВИНИ

Ричард Линехан, астронавтът-ветеринар гостува на Софийския фестивал на науката

Космосът ще промени нашата биология, твърди Ричард Линехан, астронавтът изпълнил 4 изследователски мисии в Космоса. Проучванията на космонавтите до този момент показват, че се променя метаболизма и съдържанието на белтъци. Може ли в условията на безтегловност да се отключат спящи гени и как ще ни промени това - Мария Чернева разговаря с Ричард Линехан, който е гост на Софийския фестивал на науката.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:44, 11.05.2018
Чете се за: 01:09 мин.
Още

И той като мнозина искал да стане астронавт, но е от малкото с реализирана детска мечта. И то без да я преследва толкова упорито. Станал ветеринарен лекар. И като такъв кандидатствал в НАСА. И изненадващо го приели.

Мария Чернева:Може би са ви подготвяли за среща с извънземни?
Ричард Линехан, астронавт: Много бих искал, но не. Когато кандидатствах в НАСА, имаше център за експерименти с животни.
Мария Чернева :
И трябваше да подготвяте маймуни за космоса.
Ричард Линехан, астронавт: Не, това не стана. Мислех за това, но не стана.
;

Израснал с научната фантастика на Артър Кларк, признава все пак, че мечтата му за астронавт е по-скоро желание да срещне извънземен живот. И все още вярва, че той съществува, но в някоя друга слънчева система и галактика. Ще го срещнем, но няма да е скоро. Най-малкото трябва да решим доста проблеми с тялото и духа, за да навлезем дълбоко в космоса.

Ричард Линехан, астронавт: В Космоса изследваме промените, които се случват с човешкото тяло - загубата на костна и мускулна маса, промяната в обмяната на веществата и нервната система в условията на микрогравитация. Загуба на координация между очите и ушите. Хората страдат от морска болест и остеопороза, астронавтите също. Но в космоса процесите текат по-бързо.

Признава, че не знае какво се случва в главата му.

Ричард Линехан, астронавт: Аз не знам какво се случва с моя мозък, вероятно нищо добро не е станало.
;

Линехан казва, че в условия на безтегловност, нервната система започва да функционира различно. И неврологични процеси свързани с остаряването, като дегенерация на мозъка и Алцхаймер, може би се случват по-ускорено. И перспективата за бъдещо колонизиране на други планети спира да е толкова привлекателна.

Ричард Линехан, астронавт: Има много голям процент гени, които не се използват, така че да, права сте. Има потенциал - радиацията и други условия да ги накарат да работят. Впрочем, знаем, че това се случва, защото някои от белтъците се променят в космоса и белтъчният състав на тялото става различен.

Но тази неизвестност няма как да спре стремежите на човечеството. Възможни само по пътя на науката.

Цялото интервю с известния астронавт можете да видите тук, в „Денят започва с Георги Любенов“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжът, който блъсна с колелото си дете в Южния парк, остава в ареста за 72 часа
Мъжът, който блъсна с колелото си дете в Южния парк, остава в ареста за 72 часа
Сериозна глоба заплашва Левски заради децата с нацистки символи
Сериозна глоба заплашва "Левски" заради децата с нацистки символи