НОВИНИ

Григор Димитров е полуфиналист на Откритото първенство по тенис на Австралия

Българинът изнесе истински урок по тенис на Давид Гофен, а в неделя ракета номер 1 на България излиза в полуфинала срещу Рафаел Надал. За днешните емоционални събития в Мелбърн и какви са шансовете на Григор срещу Надал разказва Георги Славчев.

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 25.01.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Димитров започна мача на централния корт в Мелбърн "Род Лейвър" уверено и поведе с 3:0 гейма. Въпреки че допусна изравняване, първата ни ракета спечели първия сет с 6:3 след безгрешна игра на мрежата. Във втората част Димитров проби своя съперник три пъти и увеличи аванса си след 6:2. Това пречупи 11-ият в световната ранглиста Гофен и след 6:4 българинът отново е на полуфинал в турнир от Големия шлем, след като през 2014-а беше сред четирите най-добри на Уимбълдъб,

Григор Димитров: Много съм щастлив от начина, по който играх. Началото беше напрегнато и беше важно за мен да разбера, че мога да се справя с това напрежение. Сега е време да се съсредоточа към подготовката си за 1/2 финала, като отново акцент ще е моята игра, моят подход към мача. Горд съм, че отново ще играя пред тази невероятна публика, благодаря ви!

Димитров получи овации не само от гласовитата агитка българи в Австралия. Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова поздрави Димитров за именния ден и за спортния успех. Дългогодишният директор на "Аустрелиън Оупън" Пол Макнамий, който ще изпълнява същите функции и на предстоящия през февруари турнир в София, смята феноменланата игра на Димитров в Мелбърн се дължи на промяната му в отношението към тениса.

Пол Макнамий: Бях на мачовете на Димитров, говорих с него няколко пъти извън корта и ви гарантирам, че е готов да e сред тези, които ще заменят големите имена в тениса. Играта и поведението му в Австралия са потвърждение на това. Беше невероятен днес срещу Гофен и съм сигурен, че има сили да извърви пътя в Мелбърн до края.

Съперникът на Димитров на 1/2 финала ще е Рафаел Надал, който преодоля световния номер 3 Милош Раонич с 3:0 сета. Въпреки огромния си опит и 14 титли от Големия шлем испанецът не смята, че е фаворити среща Григор Димитров.

Рафаел Надал: Всички, които сме близо до тениса в последните години, винаги сме знаели, че Григор ще бъде топ, топ играч. Днешната му победа доказва това и аз съм наясно, че в петък ни очаква битка. Ще трябва да се боря за всяка една точка, за да го надиграя.

Димитров и Надал са се срещали 8 пъти помежду си, като испанецът има 7 победи. Последният мач в края на 2016 г. обаче завърши с категоричен успех в два сета за Григор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-скъп градски транспорт във Враца
По-скъп градски транспорт във Враца
Изпращат допълнително гранични полицаи на Дунав мост 2
Изпращат допълнително гранични полицаи на "Дунав мост" 2